Wikipedista:Mrtin k/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Death Stranding[editovat | editovat zdroj]

Death Stranding je akční hra z roku 2019 vyvíjená společností Kojima Productions a vydána Sony. Původně vyšla pouze na platformu Playstation 4, postupem času se však dostala i na PC (2021, vydáno pod záštitou 505 Games). Jedná se o první počin Hideo Kodžimy od jeho sporu s firmou Konami v roce 2015.

Hra se odehrává ve Spojených státech amerických budoucnosti po katastrofické události známé jako "příliv", po které se na Zemi začaly objevovat nejrůznější nestvůry a navrácení mrtví. USA jsou po této události rozdělené na izolované základny, úkolem hráče je tyto základny znovu pospojovat za pomocí bezdrátové spojovací technologie. Hlavní postavou je Sam Porter Bridges, ztvárněný Normanem Reedusem, který postupně potká další postavy ztvárněné úspěšnými herci, či režiséry (např. Guillermo del Toro jako Deadman, nebo Léa Seydoux jako Fragile).

Přijetí hry bylo vesměs pozitivní. Kritici především chválili grafickou stránku hry, soundtrack a dabing, na druhou stranu se pak objevovaly rozporuplné názory na gameplay. Hra byla nominována na hru roku 2019, stejně jako na další řadu ocenění. S odstupem od vydání se také objevovaly hlasy, které připomínaly podobnost hry a pandemie COVID-19, která začala pár měsíců po jejím vydání.

Gameplay[editovat | editovat zdroj]

Death Stranding je akční hra zasazená v otevřeném světě, který je obohacen o "asynchronní online funkce". Kojima věří, že je první hrou v novém žánru tzv. "strand her", tento názor vychází z toho, že hra Metal Gear (na které pracoval) byla původně taktéž označována jako akční, ovšem postupně se z ní vyvinul žánr stealth her.

Hráč je postaven do pozice doručovatele zásilek Sama Bridgese, který pracuje pro expediční společnost BRIDGES. Sam doručuje různé zásilky do základen po celých USA, základny se nazývají UZLY, a k osamoceným přeživším a výzkumníkům. Během samotného doručení je navíc odebírající místo zpravidla připojeno k chirální síti, bezdrátovému způsobu komunikace. Za každý doručený balíček je hráč oceněn formou liků (podobných těm na sociálních sítích), od jejich počtu se pak odvíjí různé statistiky. Ty často zahrnují i některé schopnosti postavy, jako je například maximální váha, kterou je možné nést, stabilitu postavy, nebo ovlivňují její oblíbenost u odběrných míst, která může odemknout další výhody. Počet liků je ovlivněn rychlostí doručení, stavem nákladu při doručení (např. poškození časodeštěm), nebo úplností zásilky.

Dark academia[editovat | editovat zdroj]

Dark academia je internetová estetika[1] a zároveň subkultura zaobývající se gotikou, uměním, vyšším vzděláváním, klasickou literaturou a idealizovanými větvemi těchto témat. Jmenovitě je v subkultuře popuární například starořecká literatura, tradiční móda, básně a starověké umění. Trend vznikl kolem roku 2015 na sociální síti Tumblr a zpopularizován byl ke konci 10. let a na začátku 20. let 21. století, zejména během pandemie COVID-19.

Estetika[editovat | editovat zdroj]

Velký vliv na odívání v subkultuře má akademická móda 30. a 40. let 20. století, zpravidla ze škol z Oxbridge a Ivy League. Jmenovitě se může jednat například o saka, kardigany, svetry, kostkované sukně, košile a polobotky. V oblasti materiálů jde například o pepito, tvíd a vlnu. Barevné spektrum je omezené na hnědou, černou, bílou a tmavší odstíny modré, zelené a béžové.

Subkultura cílí na idealizaci vyššího a akademického vzdělávání, často zahrnujícího studium v knihovnách a čtení knih jako takových. Mezi populární aktivity se řadí kaligrafie a návštěvy muzeí, knihoven a kaváren.

Mezi časté výjevy patří ztvárnění podzimu. Kromě toho je pro subkulturu esteticky zajímavá gotická a kolegiátně gotická architektura, svíčky, nábytek z tmavého dřeva a nepořádné, věcmi nahuštěné místnosti. Subkultura je označována za nostalgickou a maximalistickou. Nejčastější příklady budov, ze kterých oblíbená architektura estetiky vychází jsou univerzity Cambridge, Oxford, Durham, Edinburgh, Glasgow a Harvard.

V některých ohledech je kultura podobná té gotické, jelikož romantizuje temná témata a básně. Tim Brinkhof z webu Big Think označil subkulturu za plnou "mrzuté architektury a filozofického pesimismu".

Historie[editovat | editovat zdroj]

Subkultura vychází z knižního klubu, který se zaobýval gotickým hororem a vznikl v roce 2015 na platformě Tumblr. Postupem času se okruh příznivců rozšířil a největší vlnu popularity zažil díky Ryanu Taylorovi a Marii Therese Negro v roce 2017 na Instagramu.

Nárůst popularity zaznamenala i během pandemie COVID-19 v důsledku uzavření škol.

Díla[editovat | editovat zdroj]

Velmi rozšířenou je klasická literatura, například Obraz Doriana Graye od Oscara Wilda, Maurice od E. M. Fostera, nebo díla lorda Byrona a Percy Bysshe Shelleyho.

Přijmutí[editovat | editovat zdroj]

Podobná témata[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Dark academia na anglické Wikipedii.

  1. EDWARDS, Caroline. Dark Academia is the witchy literary aesthetic sweeping TikTok. i-d.vice.com [online]. [cit. 2023-01-27]. Dostupné online. (anglicky)