Přeskočit na obsah

Wikipedista:Josef Chadraba/Kosovo vlak pro život

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Kosovský vlak pro život vezl humanitární pomoc ze Spojeného království do kosovské Prištiny v září 1999 v souvislosti s mírovými snahami Organizace spojených národů v Kosovu (KFOR) po válce v Kosovu.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Vlak byl tažen britskými dieselovými lokomotivami typu 20903, 20901 a 20902, patřící společnosti Direct Rail Services. Trasa měřila 4500 kilometrů. Vlak dorazil na železniční stanici Fushë Kosovë v Kosovo Polje poblíž Prištiny dne 27. září 1999 po zpoždění — původně měl přijet 25. září.

Výlet zorganizoval „Train of Events“, tým bývalých britských železničních zaměstnanců včetně Neila Howarda a Johna Morrise. Strojvůdce poskytla 79. železniční peruť britské armády.

Nakládka se uskutečnila na železniční trati Midland Railway - Butterly poblíž Derby v anglickém hrabství Derbyshire, s rozloučením organizovaným na nádraží Kensington Olympia. Trasa pokračovala přes Eurotunel, Lille ve Francii, Namur a Lutych v Belgii. V německých Cáchách se připojily k vlaku další vozy a pokračovalo se přes Hamburk a nádraží Berlin-Lichtenberg do hlavního nádraží v Drážďanech. Z Děčína táhly lokomotivy vlak vlastní silou.

Lokomotivy byly následně nasazeny pro železniční dopravu v Kosovu na vnitrostátní dopravu a pro provoz z a do Skopje v Makedonii. V Kosovu zůstal i německý lehátkový vůz 51 80 59-40 046-6, který se k vlaku připojil v Cáchách. Tři lokomotivy třídy 20 měly zůstat tři měsíce. Po šesti měsících v Kosovu tři lokomotivy opustily Kosovo a vrátily se do Spojeného království po moři. Německé lehátko zůstává bez podvozků na dvoře Miradi.

V květnu 2000 Lima (modely) vydala omezenou sérii lokomotiv 750 s rozchodem OO modelu 20901 v barvách DRS s vyleptanými deskami čela Kosovo Train for Life.

Reference[editovat | editovat zdroj]

Článek byl přeložen z anglické Wikipedie.