Wikipedista:Frankwildcz/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Frank Wild (* 5. ledna 1996 Pardubice) je český hudebník, zpěvák, hudební skladatel, kreativec, scénárista a bavič.

Svým nezaměnitelným stylem, chytlavými a virálními skladbami, si za krátkou dobu podmanil širokou cílovou skupinu posluchačů a jeho videoklipy na YouTube dosahují milionových počtů zhlédnutí.

Mezi jeho doposud nejznámější autorské hudební videoklipy patří např. HAFO nebo Vezmu Si Tě Do Pekla.

Ke všem jeho audiovizuálním počinům si v 90% vše vymýšlí a dělá sám. V hudební složce je to: Text, nahrávání, úprava zvuku (mixing a mastering). Ve vizuální složce je to: Hlavní myšlenka a scénář videoklipů, střih a postprodukce.

Život a hudební kariéra[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Pardubicích, nicméně prvních 15 let žil ve Zlíně.

Už v dětství, se začala projevovat jeho kreativita. Když hrál počítačové hry, tak k nimi (Warcraft III, Counter-strike: Source) rád vytvářel mapy (světy/levely), které se staly populární mezi hráči.

Kromě počítačových her navštěvoval hudební školu, kde hrál 2 roky na kytaru a 3 roky na violoncello, taneční street dance skupinu Beat Up a další aktivity jako např. šachy, plavání atd.

Mezi hudební umělce, které v raném věku poslouchal (Chaozz, Horkýže Slíže, Skrillex) byli různorodých hudebních žánrů (např. Hip Hop, Rock a nebo Dubstep).

Začátky hudební cesty[editovat | editovat zdroj]

V 15 letech se přestěhoval zpět do Pardubic, kde dokončil začal studovat na sřední škole: Anglické Gymnázium, a tancovat v taneční skupině T-bass, což byl nejspíše spouštěč vydání se cestou hudby, protože chtěl vytvářet hudbu pro taneční battly. Na internetu objevil program na tvorbu hudby FL STUDIO, kde postupně zkoušel vytvářet hudbu. Jeho z prvních hudebních počinů pod přezdívkou Bondyfan.

V lednu 2013 se seznámil se začínajícím rapperem Deeow (Pavel Dolanský), kterému poskytl nahrávání v pokojíčku u Franka doma. Zprvu Deeow nahrával skladby na hudbu (instrumentál/beat/podklad) staženou z internetu, ale postupně začal používat Frankem vytvořenou hudbu. V roce 2015 si společně s dalším kamarádem postavili vlastní první nahrávací studio. Tento rok už byla úroveň Frankové hudby (beatů) na poněkud vysoké úrovni, čehož si všiml i Nik Tendo, který v tuto dobu přemýšlel nad odstartováním hudební rapperské kariéry. Nakonec si od Franka ( v tu dobu ještě Bondyfana) vybral 2 beaty, které použil na jeho první skladbu Delfín a krátce poté na skladbu Páv, která byla Nik Tendova první skladba s videoklipem a zároveň první Nik Tendova skadba vydána na Youtubovém kanále Milion+.

Ve roce 2016 odmaturoval. Jelikož ho vždy bavilo vytvářet obsah pro lidi/publikum, rozhodl se, že začne studovat na Univerzitě Pardubice (obor Informační Technologie), kde může získat potřebné dovednosti k tvorbě např. webových stránek, nebo počítačových her. V tento rok si postavili společně s dalšími 2 kamarády (Deeow a Meth) další nahrávací studio, kde začal nahrávat právě i Nik Tendo a poté nachvíli i Yzomandias a ostatní členové labelu Milion+ jako třeba Robin Zoot a Jimmy Dickson.

Zrod Franka Wilda[1][editovat | editovat zdroj]

Na přelomu roku 2016/2017 si Frank zkoušel poprvé nahrávat svůj hlas na mikrofon a vytvořil tak pár zkušebních skladeb nejen s vlastní hudbou, ale tentokrát i se svými vokály. U těchto skladeb si místo Bondyfan, začal říkat Frank Wild. Začátkem roku 2017 Frank Wild a Nik Tendo vydali 2 společné skladby: Savana a Všechno Chci Už Teď a mimo jiné se ve Frankvém studiu ze strany Milion+ nahrála jejich jedna z nejpopulárnějších skladeb vůbec, Kawasaki.

Frank společně s rappery Deeow a Meth vydali společné album BDM (zkratka pro: Bondyfan Deeow Meth) (I když si Frank v tuto dobu říkal Frank Wild, nechali název alba BDM, nikoliv FDM, protože se na albu pracovalo přes rok a v tu dobu pseudonym Frank Wild ještě neexistoval.)

období 2017-2020[editovat | editovat zdroj]

v letech 2017-2020 vydal Frank Wild desítky hudebních videoklipů. Zde jsou příklady z jednotlivých let:

2017 - Frank Wild - Hic (ft. Deeow)

2018 - Frank Wild - Switch (ft. Reginald)

2019 - Frank Wild - Chutě

2020 - Frank Wild - Karanténa

V období 2018 - 2021 nahrál Frank okolo 100 skladeb v různých žánrech (Funk, Disco, Synthwave), které ale nikdy nevydal, a tak tyto skladby zůstaly uložené v počítači jako tzv. šuplíkovky. "Já vím, je to škoda. Kdybyste ty věci slyšeli, tak byste si řekli, že to snad není od českýho interpreta. Někdy tyhle věci možná vypustím, až budu známější. " - řekl Frank na Fajn Radiu v roce 2023.

Jako ochutnávku jeho žánrového spektra vydal na Youtube v roce 2020 video 16 hudebních stylů, kde zpívá v 16 hudebních stylech.

Virální BOOM[editovat | editovat zdroj]

V roce 2021 si uvědomil, že chce dělat něco, co tady není. Rozhodl se, že začne dělat virální, zvláštní, vtipná, cringe, ale zároveň profesionálně znějící a vypdající videoklipy.

"Chci prostě tvořit něco, u čeho si lidi řeknou: Sakra, co to je? Viděl jsi už tohle?? Dívej, něco ti ukážu. Zároveň je to něco, co mě fakt baví. Chtěl jsem to dělat už 2 roky zpět, ale až teď jsem na to dozrál" - řekl Frank na Fajn Radiu v roce 2023.

Jako první skladbu v tomto odlišném stylu vydal skladbu HOT společně se zpěvačkou, která si říká Mia.

Po 3 měsících vyšel další, do této chvíle největší a nejnáročnější videoklip Vezmu Si Tě Do Pekla, znovu společně s Miou, ale také s Youtuberem Rady.

v listopadu roku 2023 vyšel videoklip HAFO[2][3][4], společně s Kafuu (Anna Hamannová). Po 2 měsících také reupload.

21. dubna 2023 si Česká hokejová reprezentace (U18) zvolila za svůj goal song HAFO[5][6][7][8][9][10]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. https://www.bbarak.cz/rodi-se-v-pardubicich-nova-tvar-ktera-by-mohla-ozivit-svymi-refreny-tuzemskou-rapovou-smetanku/
  2. Ukazuje ass, já slintám jak pes: Nestydatá Kafuu s lascivní písní Hafo doslova trhá rekordy. Extra.cz [online]. 2022-11-30 [cit. 2023-04-16]. Dostupné online. 
  3. Stanislav Šulc: Český internet válcuje podivný hit Hafo. Je chytřejší, než se zdá. Newstream [online]. [cit. 2023-04-16]. Dostupné online. 
  4. PEKOVÁ, Šárka. Bizár roku: Mladí čeští influenceři v lascivním videoklipu ukázali totální dno. Hamannová alias Kafuu si v něm hraje na pejska [online]. 2022-12-03 [cit. 2023-04-16]. Dostupné online. 
  5. BÍLEK, František. VIDEO: Perverzní Hafo se stalo novým gólovým songem hokejové osmnáctky. Deník.cz. 2023-04-23. Dostupné online [cit. 2023-05-09]. 
  6. Píseň Hafo víří emoce. Nemám s ní problém, tvrdí kouč Petr. Za volbou si stojí i hráči | Hokej.cz - web českého hokeje. Hokej.cz [online]. [cit. 2023-05-09]. Dostupné online. 
  7. Bejby chci tě hafo aneb Bizarní goalsong české osmnáctky na MS. Trenér hráče brání - Sport.cz. www.sport.cz [online]. [cit. 2023-05-09]. Dostupné online. 
  8. REFRESHER. Češi si jako gólovou znělku na mistrovství světa zvolili Hafo od Franka Wilda a Kafuu. refresher.cz [online]. [cit. 2023-05-09]. Dostupné online. 
  9. Hokejová »osmnáctka« si vybrala song pro MS: Šokovali perverzní skladbou!. Blesk sport [online]. [cit. 2023-05-09]. Dostupné online. 
  10. Čeští hokejisté do osmnácti let si vybrali za gólový song kontroverzní Hafo. Ostuda, kritizují Češi. Antiyoutuber.cz [online]. 2023-04-21 [cit. 2023-05-09]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

[[Kategorie:Údržba:Články s referencemi v nadpisech]] [[Kategorie:Hudebníci]] [[Kategorie:Zpěváci]]