Wikipedista:Filip Wachtel/Vlkouš

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxVlkouš obecný
alternativní popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Třídapaprskoploutví (Actinopterygii)
Řádostnoploutví (Perciformes)
Čeleďvlkoušovití (Anarhichadidae)
RodAnarhichas
Binomické jméno
Anarhichas lupus
Linné, 1758
Rozšíření vlkouše obecného (modře)
Rozšíření vlkouše obecného (modře)
Rozšíření vlkouše obecného (modře)

Vlkouš obecný (angl. Atlantic wolffish, něm.gestreifter Seewolf, nor. steinbit) je mořská ryba z čeledi vlkoušovití (Anarhichadidae),vyskytující se v Severním Atlantském oceánu, kde obývá skalnatá dna s velkým množstvím úkrytů.

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Vyskytuje se v oblastech severního Atlantiku, okolí Norska, částečně Ruska (Bílé moře), Islandu, Grónska, Labradoru a pobřeží Francie. Obývá především skalnatá dna s možností se ukrýt v puklinách nebo v mezerách mezi kameny, kde tráví většinu času. Nejčastěji hloubky 20-500 m. (IUCN uvádí maximální hloubku 2000 m)

Popis[editovat | editovat zdroj]

Velikost vlkouše obecného se nejčastěji pohybuje okolo 50-60 cm, avšak může dosahovat délky až 150 cm a váhy okolo 20 kg. Běžná délka života se uvádí do 20 let.Tělo je podlouhlé,ze stran zploštělé s tendencí se zužovat směrem k ocasu. Na velké hlavě se nacházejí mohutné čelisti se schopností drtit potravu. Prsní ploutve jsou velké a zaoblené, břišní ploutve chybí. Dlouhá hřbetní a řitní ploutev připomíná úhoře (u úhoře došlo ke srůstu hřbetní, ocasní a řitní ploutve v jeden celiství ploutevní lem). S úhořem mají také společný vlnivý pohyb. Zbarvení je velice různorodé, většinou šedomodré, světle olivové nebo nachově hnědé. Na rozdíl od vlkouše skvrnitého se vlkouš obecný liší přítomností příčných tmavých pruhů. Tělo se na první pohled může zdát jako holé, avšak jsou zde přítomny velice drobné šupiny. Svým poněkud bizarním vzhledem a chováním si vysloužil zejména u rybářů přezdívku "mořská kočka"

Potrava[editovat | editovat zdroj]

Své silné čelisti (silný stisk díky velkým lícním svalům) využívá především při drcení krunýřů či lastur, když se živí měkkýši, korýši či ostnokožci. Svým stravováním také napomáhají k redukci rychle se množících druhů jako jsou krabi pobřežní nebo mořští ježci, kteří mají při přemnožení negativní dopad na mořský ekosystém.

Rozmnožování[editovat | editovat zdroj]

Rozmnožování je u tohoto druhu poměrně neobvyklé v porovnání s ostatními mořskými rybami. Místo vnějšího oplození dochází k oplození vnitřnímu. Následně jsou lepivé shluky jiker kladeny na dno, kde jsou obklopeny kameny a mořskými řasami. Snůšku hlídá samec po dobu 4 měsíců dokud nejsou potomci dostatečně silní a soběstační. Vlkouši žijí samotářsky nebo v tzv. monogamním svazku, tedy jedinci tvoří trvalé páry (mohou se na nějakou dobu odloučit a následně shledat např. z důvodu reprodukce). Do pohlavní dospělosti se dostávají až okolo šestého roku.

Ochrana[editovat | editovat zdroj]

Jako stupeň ohrožení je uváděno DD-Data Deficient (o taxonu chybí údaje), avšak Baltic Marine Environment Protection Commission označila populaci vlkouše obecného v Baltickém moři za ohroženou a zařadila ho na seznam IUCN Red List.

Význam[editovat | editovat zdroj]

Přestože není vlkouš častým cílem úlovku, rybáři jej vidí s radostí, především díky jeho chutnosti a struktuře masa. Tato ryba je však zároveň postrachem a to především svou tendencí zakousnout se do všeho co se jí dostane do blízkosti tlamy. Mají nejen chutné maso,ale i játra (často přirovnávána k tresčím). Jak bylo zmíněno výše, významně se podílí na regulaci mořských ježků a krabů pobřežních.

Zajímavost[editovat | editovat zdroj]

Vlkouši jsou schopni produkovat protein zabraňující zamrznutí a tím zajistit nutnou průtočnost krve (obývají oblasti, kde skoro zamrzá voda)

Reference[editovat | editovat zdroj]

HELCOM (2013). "HELCOM Red List of Baltic Sea species in danger of becoming extinct"

Bigelow, Henry B. and William C. Schroeder. "Fishes of the Gulf of Maine." Fishery Bulletin of the Fish and Wildlife Service. Washington, 1953. v 53; p503-506. http://gma.org/fogm/Anarhichas_lupus.htm

"Atlantic Wolffish, Anarhichas lupus: Species of Concern." NOAA National Marine Fisheries Service (Retrieved October 7, 2008)

Froese, R. and D. Pauly. Editors. 2022.FishBase. World Wide Web electronic publication. www.fishbase.org, ( 02/2022 )

POSPÍŠIL, Otto. Svět ryb: průvodce mořským i sladkovodním rybolovem. Praha: Ottovo nakladatelství, 1998. ISBN 80-7181-232-3.

Norsko: fascinující rybolov. Plzeň: Fraus, c2008. Průvodce sportovního rybáře. ISBN 978 80 7238 703 8.

Externí odkazy