Wikipedie:WikiProjekt Fotografování/Workshop/Botanická zahrada

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Účastníci workshopu

Topi Pigula[editovat | editovat zdroj]

Devětsil bílý po odkvětu, foto: Topi Pigula

Toto je stránka, kde se koordinoval fotografický workshop z prosince 2012. Už ji, prosím, neměňte.

Datum: 15. prosince 2012, 10:00 - cca 15:00

Lektor: Topi Pigula

Organizace: Projekt je zastřešený WikiProjektem Chráněná území a portálem Fotografie.

Objekt: Flóra ve skleníku pražské Botanické zahrady Fata Morgana

Rozvrh: Sraz v 10:00 před restaurací U Lišků. Asi hodina teorie, potom praktická část 2 hodiny a na konec hodnocení nafocených snímků jednotlivých účastníků asi 2 hodiny.

Finance: Vstupné 120,- Kč do skleníku a lektora hradí občanské sdružení Wikimedia ČR. Přespolní mohou žádat o příspěvek na dopravu. Akce je financována z prostředků Mediagrantu.

Podmínky: Nahrát minimálně 7 navzájem různých, unikátních a kvalitních fotografií z workshopu na Wikimedia Commons.

Proč zrovna tam: Topi Pigula skleník velmi dobře zná, navíc ve venkovních prostorách toho moc nepokvete. Topi dodal: Není důvod proč s worshopem nesouhlasit. Wikipedii mám rád, používám ji a pokud se "zasadím" o lepší fotky na její české mutaci, tak budu rád.

Pokud bude jen pár lidí, lektor vezme notebook a teorie se může zvládnout v hospodě u zoologické (restaurace U Lišků). Tam se pak můžeme stavit po akci na jídlo a promítnout vlastní snímky.

Co s sebou:

  • fotoaparát a nabité baterie (už několikrát se stalo, že lidem "klekly" baterky hned na začátku akce - v zimě zvlášť)
  • stativ (samozřejmě jen ten, kdo ho má - lektor ho mít bude, takže na ukázání rozdílu mezi fotkou se stativu a z ruky to stačí)
  • notebook (kdo má) pro recenzi fotografií. Více notebooků je rychlejší k výběru nejlepších snímků a k prohlížení.
  • čtečku paměťových karet nebo propojovací kablík mezi fotoaparátem a vlastním notebookem (ušetří nám to čas - ale něco bude mít lektor)
  • čistou kartu (budeme fotografovat do nejvyššího rozlišení, což zabere místo)
  • makroobjektiv, makroblesk, externí blesk, odrazná deska, pomocné příruční svítilny
Rád bych, aby každý z účastníků viděl chyby či klady NA SVÝCH snímcích.
— Topi Pigula

Zdraví a těší se Topi Pigula.

Účastníci[editovat | editovat zdroj]

Maximálně 15 účastníků. Prosíme zájemce, kteří se chystají na workshop dostavit, aby se orientačně zapsali na tuto podstránku. Slouží pro přehled, s kolika lidmi máme počítat. Účastník svým podpisem souhlasí s podmínkami workshopu!

  1. --Chmee2 (diskuse) 13. 11. 2012, 19:46 (UTC)
  2. --Svajcr (diskuse) 13. 11. 2012, 21:54 (UTC)
  3. --Aktron (|) 13. 11. 2012, 22:24 (UTC)
  4. --Packa (diskuse) 15. 11. 2012, 08:56 (UTC) – účast nejistá (nemoc) --Packa (diskuse) 14. 12. 2012, 12:27 (UTC)
    • Kdybych měl čas tak přijdu.--Juandev (diskuse) 17. 11. 2012, 06:45 (UTC) Byl jsem vyzván, abych se definitivně rozhodl. Tak se rozhoduji, že nepřijdu - protože se může stát, že budu v práci.--Juandev (diskuse) 3. 12. 2012, 13:25 (UTC)
  5. Vladimír Vyšohlíd
  6. Miluše Kašparová
  7. Jaroslava Topolová
  8. Pavel Jakubův
  9. Jagro (diskuse) 23. 11. 2012, 17:03 (UTC)
  10. Petr Suvorov
  11. Miloslav Machotka
  12. Dita Koubová
  13. Veronika Štíchová
  • Náhradníci:

Povolení k fotografování[editovat | editovat zdroj]

Máte ošetřeno zveřejňování fotek? Jen poukazuji na ustanovení návštěvního řádu:

III.6. Fotografování a pořizování videozáznamů pro osobní účely je povoleno. Při fotografování je zakázáno manipulovat a nebo jinak upravovat rostliny či jiné vystavené exponáty. Pořízené fotografie nelze bez předchozího souhlasu BZ využívat ke komerčním účelům. Pro fotografování pro komerční účely je potřeba získat předem povolení BZ.

--Limojoe (diskuse) 15. 11. 2012, 13:48 (UTC)

Ano. Máme svolení s publikací snímků pod licencí CC-BY-SA na Wikipedii, dostaneme dokonce texty k rostlinám od odborníků BZ. Blíže viz tady. --Svajcr (diskuse) 21. 11. 2012, 17:04 (UTC)

Dne 15. prosince 2013 proběhla naplánovaná akce Fotografický workshop v Botanické zahradě Fata Morgana, kdy se wikipedisté pod vedením odborného lektora Topi Piguly zdokonalovali ve fotografování rostlin ve skleníku Fata Morgana. Dílny se zúčastnilo 13 fotografů a lektor, úspěšně dokončilo 12 z nich. Profesionální fotograf během společného fotografování rostlin ve skleníku zájemcům vysvětloval, na co se při fotografování rostlin zaměřit technicky a kompozičně. Jednalo se o projekt zastřešovaný WikiProjektem Chráněná území a portálem Fotografie. Vzniklé fotografie měly za cíl co největší encyklopedickou hodnotu pro projekty Wikimedia. Kurz byl otevřen jak pro zkušené wikipedisty-fotografy, tak i pro zájemce z široké veřejnosti, kteří nejsou zatím na Wikipedii aktivní. Úkolem bylo také externí účastníky seznámit s obecnými principy Wikipedie a případně je motivovat k zapojení do její tvorby. Cílem projektu bylo též umístění odborných textů napsaných nebo zkontrolovaných odborníky BZ k fotografiím pořízeným ve skleníku či na Venkovních expozicích BZ. Společnost Wikimedia hradila lektora, vstupné do skleníku a jízdné až do výše 300,- Kč mimopražské. Byla vytvořena šablona na Commons se zvláštní kategorií pro snadnější orientaci.

Akce začala přibližně hodinou teorie, ve které lektor autory seznámil s estetickými a technickými principy a doplnil praktickými ukázkami. Potom následovala dvouhodinová praktická část a nakonec výběr nejlepších snímků od každého fotografa a dvouhodinová recenze se společnou diskusí.

Estetika[editovat | editovat zdroj]

Většinou se osvědčila jednoduchá kompozice s jedním prvkem v obrazu uprostřed, ve zlatém řezu nebo rozdělení obrazu na třetiny. Rušivé prvky v pozadí odstranila malá hloubka ostrosti. Většina snímků obsahovala květ nebo kvetoucí rostlinu, detail na list nebo detail velké rostliny. Komponování ve skleníku komplikovalo velké množství rušivých prvků a relativně malý prostor.

Technika[editovat | editovat zdroj]

Největším problémem ve skleníku byla vysoká vlhkost, která zamlžovala objektivy i hledáčky fotoaparátů nejen zvenku, ale také zevnitř. Topi Pigula k tomu radil: Když z chladu vejdeme do skleníku, zamlží se čočky - to dokonale znají ti, co nosí brýle. Foťáku to neuškodí. ALE POZOR (moje osobní zkušenost) - jakmile byste v tomto stavu, kdy je vnitřek foťáku studený a ve skleníku je vlhko a teplo) vyměnili objektiv, zamlží se vám sklíčko kryjící čip. Není to žádná tragedie, akorát trvá strašně dlouho, než se odmlží a je to „pakárna“ hlavně proto, že to není vidět. Normálně koukáte přes hledáček - hranol - objektiv... takže zamlžené sklíčko u čipu nehraje v obraze roli. Jenže pak zmáčknete spoušť, spadne závěrka... a obraz se na čip dostává přes zamlžené sklo... takže je hnusný a v "mlze".

Účastníci používali různou techniku od kompaktních fotoaparátů až po špičkové zrcadlovky. Nejčastější skla většinou makro- nebo teleobjektivy s nastavenou minimální hloubkou ostrosti. Práci komplikovala vlhkost, optika se nemohla měnit často, muselo se chodit k větráku a na techniku foukat teplý vzduch - to práci velmi zdržovalo. Skvělé úspěchy dosáhl kolega s bezdrátově ovládaným bleskem, kterým nasvítil objekt z různých stran.

Myšlenka[editovat | editovat zdroj]

Pro informativně-vědecký přínos bylo potřeba zaznamenat také název rostliny, najít správnou cedulku a odfotit před anebo po sérii s rostlinou. Před nahráním na commons je dobré si nejprve ověřit (např. Google), zda opravdu název patří k fotografované rostlině.

Závěr[editovat | editovat zdroj]

Podmínkou pro všechny zúčastněné bylo do konce ledna 2013 nahrát minimálně 7 kvalitních fotografií z workshopu na Wikimedia Commons.

Workshop začal v 10:00 a skončil v 16:30.

Zapsal: --Svajcr (diskuse) 15. 12. 2012, 20:40 (UTC)