Wiślana Trasa Rowerowa

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Wiślana Trasa Rowerowa
Základní informace
Lokalizace
Souřadnice
Map
Geodata (OSM)OSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Wiślana Trasa Rowerowa (ve zkratce WTR), česky Viselská cyklistická trasa a anglicky Vistula River Cycling Route, je dálková cyklistická trasa kopírující tok největšího polského veletoku Visla. Vede pře Slezské vojvodství, Malopolské vojvodství, Svatokřížské vojvodství, Podkarpatské vojvodství, Lublinské vojvodství, Mazovské vojvodství, Kujavsko-pomořské vojvodství a Pomořské vojvodství. Spojuje tak pohoří Karpaty přes Středoevropskou nížinu s Baltským mořem.[1][2][3][4]

Historie a popis trasy[editovat | editovat zdroj]

Myšlenka postavení Viselské cyklistické trasa se objevila kolem roku 1995, kdy iniciátorkou byla poslankyně Grażyna Staniszewska. Na jaře 2007 byl první slezský úsek postaven. Podle informací z roku 2024 cyklotrasa ještě není celá dokončena a měla by mít délku asi 1200 km. Začíná ve Wisle na železniční stanici Wisła Uzdrowisko ve Slezských Beskydech a vede přes Ustroń, Skoczów, Strumień, Czechowice-Dziedzice, Osvětim, Krakov, Niepołomice, Tarnobrzeg, Sandomierz, Varšavu, Płock, Włocławek, Toruń, Bydgoszcz, Grudziądz, ostrov Wyspa Sobieszewska a končí na železniční stanicí Gdańsk Główny v Gdaňsku. Trasa, která se esovitě vine přes Polsko, vede převážně po cestách vyloučených z motorové dopravy, protipovodňové valy a po obou březích Visly.[1][2][3][4]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Cyklotrasa je celoročně volně přístupná. Stezka je vhodná také pro chodce, běžce a v zimních měsících i pro běžkaře. Stezka se prolína s dalšími trasami nebo navazuje na další trasy.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Wiślana Trasa Rowerowa - VisitMalopolska. Velo Małopolska [online]. [cit. 2024-01-10]. Dostupné online. (polsky) 
  2. a b Wiślana Trasa Rowerowa - mapa. Velomapa.pl [online]. [cit. 2024-01-10]. Dostupné online. (polsky) 
  3. a b Wiślana Trasa Rowerowa - mapa interaktywna (2023). mapa.wirtualneszlaki.pl [online]. [cit. 2024-01-10]. Dostupné online. 
  4. a b Wiślana Trasa Rowerowa - Śląskie. Informacja Turystyczna .... www.slaskie.travel [online]. [cit. 2024-01-10]. Dostupné online. (polsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]