Wanda Nowická

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Wanda Nowicka)
Wanda Nowická
Stranická příslušnost
ČlenstvíSvaz demokratické levice
Tvoje hnutí
Wiosna
Nová levice

Narození21. listopadu 1956 (67 let)
Lublin
ChoťŚwiatosław Florian Nowicki
RodičeKazimierz Albin
DětiMichał Nowicki
Alma materFakulta polonistiky Varšavské univerzity
Profesepolitička a klasická filoložka
Webová stránkawww.wandanowicka.pl
CommonsWanda Nowicka
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Wanda Hanna Nowická (* 21. listopadu 1956) je polská feministická aktivistka a poslankyně, zvolená do polského Sejmu za Palikotovo hnutí. Je vedoucí Svazu pro práva žen a plánování rodiny.

Život[editovat | editovat zdroj]

Wanda Nowická (2012)

Studovala filologii na Varšavské univerzitě. Mezi lety 1985 až 1993 byla učitelkou latiny a angličtiny na jednom z varšavských gymnázií.

Byla manželkou Światosława Floriana Nowického, polského filozofa, astrologa a komentátora. Má s ním tři syny. Florian je členem Polské strany práce, Michał je komunistický aktivista a Tymoteusz je dvojnásobný vítěz Světového poháru v kickboxu.

Aktivismus, politika[editovat | editovat zdroj]

V letech 1980 až 1981 byla členkou odborové organizace Solidarita. Po roce 1989 byla aktivní u různých levicových uskupení, aniž by sama byla jejich členkou. V roce 1992 byla jednou ze zakladatelek Svazu pro práva žen a plánování rodiny. V parlamentních volbách 1997 se neúspěšně ucházela o mandát v polském senátu na kandidátní listině Unia Pracy (jedná se o malou polskou sociálně-demokratickou stranu). V roce 1998 byla zvolena na čtyři roky do Sejmiku (obdoba krajského zastupitelstva u nás) Mazovského vojvodství. V roce 2001 kandidovala do Sejmu a v roce 2005 do senátu. Obě tyto kandidatury byly opět neúspěšné. Ve volbách starostů 2006 kadidovala neúspěšně za Polskou stranu práce na post primátorky hlavního města Varšavy. V parlamentních volbách 2011 byla ve volebním obvodu 19 za Palikotovo hnutí zvolena do polského parlamentu. K mandátu v Sejmu ji vyneslo 7 065 preferenčních hlasů. V listopadu 2011 byla zvolena vicemaršálkyně polského Sejmu (obdoba české místopředsedkyně poslanecké sněmovny).

Wanda Nowická se dlouhodobě zasazuje o práva žen a je známa svým bojem za legalizaci interrupce v Polsku.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Wanda Nowicka na německé Wikipedii a Wanda Nowicka na polské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]