Waltershausen

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Waltershausen
Waltershausen – znak
znak
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška320 m n. m.
StátNěmeckoNěmecko Německo
Spolková zeměDurynsko
Zemský okresGotha
Waltershausen
Waltershausen
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha60,6 km²
Počet obyvatel12 650 (2022)[1]
Hustota zalidnění208,7 obyv./km²
Správa
Oficiální webwww.waltershausen.de
Telefonní předvolba03622
PSČ99880
Označení vozidelGTH
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Waltershausen je sídlo ve středním Německu ležící ve vzdálenosti 35 kilometrů jihozápadním směrem od Erfurtu, na přechodu z Duryňské pánve do Duryňského lesa, a proto bývá nazývaán Brána Durynského lesa. Severně od města vede německá dálnice A4. Přímo městem prochází železniční trať spojující Fröttstädt a Friedrichroda.[2] Ve městě žilo ke konci roku 2022 celkem 12 650 obyvatel, z nichž bylo asi 51 % žen a zbytek mužů.[3]

Administativní členění[editovat | editovat zdroj]

Město se skládá ze sedmi místních částí: Fischbach, Schmerbach, Schwarzhausen, Winterstein, Wahlwinkel, Schnepfenthal und Langenhain) a městské části Ibenhain.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První písemná zmínka o sídle pochází z roku 1293, kdy se připomíná Ulricus villicius z Waltherißhusinu. Sídlo tehdy náleželo k hrabství Mühlburg, jež bylo lénem Mohučského arcibiskupství. Před tím již roku 1176 byl založen hrad Tenneberg, patřící markrabímu Durynska, později přestavěný na renesanční zámek.

Roku 1784 založil evangelický kněz, osvícenský pedagog a filantrop Christian Gotthilf Salzmann v místní části Schnepfenthal svůj soukromý vzdělávací ústav, nazvaný Filantropinum Schnepfenthal, v roce 1790 upravený na speciální gymnázium pro společnou a bezplatnou výuku chlapců i děvčat všech společenských vrstev a náboženských vyznání.

Roku 1816 otevřel Johann Daniel Kestner ve městě první továrnu na dětské hračky, zejména panenky, jež založila věhlas Waltershausenu jako města panenek (Puppenstadt).

V srpnu 1920 zde byla založena dosud existující strojírenská továrna. Založil ji Artur Ade spolu se svým partnerem a pojmenovali ji „Ade & Irrgang“. Její produkce obsahovala menší traktory a zemědělské stroje. Během druhé světové války se její produkce přeorientovala na zakázky wehrmachtu. Město bylo po válce součástí sovětské okupační zóny a samotná firma přejmenovaná na „VEB Fahrzeugwerk Waltershausen“ se začlenila do státního podniku „IFA (Industrieverband Fahrzeugbau)“.[4] Vyráběly se zde vedle jiného také automobily značky Multicar (včetně v Československu nejrozšířenějšího výrobku zdejší automobilky, vozítka Multicar M 25).[5]

Památky[editovat | editovat zdroj]

Město má dobře dochované a restaurované historické památky a tři muzea, díky nimž patří k vyhledávaným turistickým cílům.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. register of German municipalities (2022). 21. září 2023. Dostupné online. [cit. 2023-10-07]
  2. Mapy.cz [online]. Praha: Seznam.cz [cit. 2014-07-23]. Dostupné online. 
  3. Bevölkerung der Gemeinden, erfüllenden Gemeinden und Verwaltungsgemeinschaften nach Geschlecht in Thüringen [online]. Erfurt: Thüringer Landesamt für Statistik [cit. 2014-07-23]. Heslo Waltershausen, Stadt. Dostupné online. (německy) 
  4. Multicar M 25. Kultovní auta ČSSR. 7. 2014, roč. 1, čís. 116, s. 10. [Dále jen Kultovní auta ČSSR]. ISSN 978-83-248-1855-6. 
  5. Kultovní auta ČSSR, s. 5

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]