Von Roháč

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Von Roháč
Narození24. května 1981 (42 let)
Praha
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Povoláníbásník a spisovatel
Citát
... a pak kuřátko se k tobě přiblíží, a vyklove ti oči ...
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Von Roháč, Ruben Litzky aneb Pig Boy, vlastním jménem Lukáš Vondráček, (* 24. května 1981 Praha) je český básník, výtvarník a herec.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se na pražských Vinohradech a dětství prožil v pražském Břevnově, shodou okolností ve stejném domě, kde žil část života jiný český básník Karel Toman. Během divokého mládí vystřídat tři střední školy, maturitu složil na soukromém gymnáziu pod Vyšehradem.[1] Vysokoškolská studia začal na pražské Filozofické fakultě – obor Divadelní věda, po roce přešel na Literární Akademii Josefa Škvoreckého, kde studoval obor Tvůrčí psaní. Mezi jeho pedagožky patřily Daniela Fischerová a Radka Dennemarková. Studia nedokončil.

Publikovat začal až během studií na vysoké škole, první básně mu vyšly v brněnském literárním měsíčníku Host 2009/2 (báseň Čekanka) s kritickým příspěvkem Radka Fridricha: Lukáši Vondráčku z Prahy, jste opravdu talent. Netvrdím, že v mých očích vše projde beze zbytku, ale váš cyklus Čekanka je dost povedený. Mohu vám pouze poradit: Pište si, co chcete, už leccos o poezii víte, tak to hleďte nepokazit…[2] V roce 2010 publikoval v literárním časopisu Revolver Revue (číslo 80/2010), který otiskl básně "Sice" a "Nahlas". V roce 2017 byl obsazen do filmu Bruce LaBruce Refugee's Welcome do hlavní role básníka, kde se objeví hned několik jeho básní. Revue Prostor, Generace chaosu, č. 107 v roce 2017 otiskl několik básní (Ďábel je, Hnědoočko, Báseň, A přece, Roztříštěná luna).

Básnické sbírky[editovat | editovat zdroj]

Nočňátko & Smrtihlav, Von Roháč, 2012, Adolescent

Nočňátko & Smrtihlav[editovat | editovat zdroj]

Nočňátko & Smrtihlav je básníkova debutová sbírka vydaná nakladatelstvím Adolescent v roce 2012. Jedná se o výběr publikovaných i nepublikovaných básní z období let 2000–2012. Sbírka je doplněna autorovými kresbami.

Knihu a Von Roháčovu tvorbu dobře postihl Aleš Kauer:

Von Roháč je vyvolávač násilných obrazů – „kdyby mi tak/ namísto srdce/ vyrostla třetí hnáta/ s okovanou botou“. V jeho poezii se vlastně jedná „pouze“ o slet obrazů (skoro jako u dobrého filmu), které v konečném nazření utvářejí originální pohled na věc či situaci – „když hladovím/ roztáhnu prsty/ ta jáma/ je zástup/ žebřík tváří/ nevidím víc/ než penisy“. V poezii von Roháče hraje velkou roli slovo, expresivně a „novotvárně“ zabarvené, které často tvoří jediný verš, jímž je schopen dotvořit situaci a vyhnout se tak „lopatnické“ mnohomluvnosti. Jen pro zvukové dobarvení lze nabídnout – čarokřižník, mozkožer, lopatnický mozol, šemetný topánek, nebo titul Nočňátko… Strohost ve verši, rytmus a skřek slova, ale i klipovitost s důrazem na druhou dobu, tedy metaforu s výbuchem imaginace, jsou, paradoxně, pevným stavebním prvkem jeho poezie.[3]

Zasněnec, Von Roháč, 2015, Adolescent

Zasněnec[editovat | editovat zdroj]

Zasněnec je básníkova druhá sbírka básní, z období let 2012–2015, o poznání výpravnější a explicitnější než sbírka debutová. Její vydání provázel lehký boj mezi nakladatelem a básníkem. V obou básníkových sbírkách se objevují homoerotické motivy.[4] "Oproti lyričtěji laděnému debutu Nočňátko & Smrtihlav se autor v Zasněnci snaží rozmáchnout k jakési příběhovosti. Je to riskantní a je to, alespoň podle mého názoru, mnohdy na hraně." Tak se kromě jiného vyjádřil ke sbírce Aleš Kauer. V rozhovoru Von Roháče pro Queer v České televizi autor řekl, že některé neshody ohledně textu ho vedly k jeho přepracování, mnohdy k jeho zkrácení či zjemnění explicitnosti.[5] "Někdy méně je více, vážím si Aleše jako autority a ve výsledku si myslím, že finální podoba je mnohem lepší."

Slova Aleše Kauera: Von Roháč: Hovádko s pohledem do neznáma

Vulgárnost a zarputilá "spratkovitost" v Roháčově poezii by byla samoúčelná, kdyby neměla svůj protipól, svoji citelnou zpětnou vazbu v jakési až naivní něze. Tento kontrast mě fascinuje a je typickým prvkem Roháčovy poezie roku 2015. Básně často začínají radikálně: „raději kurva zdechnu / než bych ti napsal první! / zadřený petardy pod kůží / smrkáš mi do očí malý slzy / je to možný? / co všechno vyjeví se / v lehkým snění...“, končí ale často smířlivěji, než by člověk z úvodu očekával.[4]

Von Roháčova poezie je tentokrát naplněna řadou příběhů, v nichž se vzdouvají až k prasknutí napjaté erotické vztahy. Homosexuální rovina těchto prudkých milostných vznětů je v autorově podání až třaskavě výbušnou směsí, jež je odpalována ve squatech a brlozích, v tmavých průchodech nebo i v letním Berlíně. Von Roháčovy verše nesou v sobě napětí, smysl pro dramatičnost okamžiku, nenaplněnost, ale i bezmeznou, až vysilující touhu, střídající se v drsných i něžných polohách. Je v nich i neklid, tápání či skleslost nad prohrou, kterou lze ale také vnímat i jako novou citovou naději: "... stále tu čekám / rozechvělý / v těžký zbroji / osamělého / pěšáka / silný / nejsilnější / a přesto / tápající / v pocitech / lásky / a ublížení..."[6]

ĎÁBEL JE, Von Roháč, 2019, Adolescent

Ďábel je[editovat | editovat zdroj]

Komentář Aleše Kauera, červenec 2019:

Říkavalo se, že čím méně se v ďábla věří, tím více po nás rajtuje, o to víc triumfuje nad lidskou slabostí. Von Roháč si ďábla vetknul přímo do názvu, z čehož usuzuji, že vzájemné pomrkávání je ku prospěchu oběma. Neplynou z toho žádné naschvály, konflikty, války. Je to dohoda, pakt o vzájemných ústupcích. Von Roháčova nová knížka je POP. Dekadentní pop, letní čtení pro ty, kdo ohrnují nos nad složitostí metafor. Ve své třetí básnické sbírce ĎÁBEL JE nenabídne nic z toho, co bychom od něj neznali z minulých knížek. S chutí se ale znovu začteme do drobných detailů pih, do škvírky zubů jinocha, z jehož líného jazýčku se linou slova jako pentlička. Narazíme na dalšího z galerie grázlíků, který na to jde zhurta, ale který má to štěstí, že ho těsně před pádem zachytí hvězdy do svých sítí. Typický Von Roháč se všemi svými romantickými postřehy a náladami. Mám radost, že se nám podařilo přivést ke spolupráci Marka Thera – knížka nabízí tři jeho kresby spolu se třemi ilustracemi Von Roháče.[7]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Soukromé gymnázium Pod Vyšehradem sro, Praha. www.gpv.cz [online]. [cit. 2023-01-21]. Dostupné online. 
  2. V.O.S., Pilot. Časopis HOST [online]. Časopis HOST [cit. 2016-04-29]. Dostupné online. 
  3. www.kauer.cz [online]. www.kauer.cz [cit. 2016-04-20]. Dostupné online. [nedostupný zdroj]
  4. a b www.kauer.cz [online]. www.kauer.cz [cit. 2016-04-20]. Dostupné online. [nedostupný zdroj]
  5. Česká televize [cit. 2016-04-20]. Dostupné online. 
  6. S.R.O., TOVARNA.CZ,. Von Roháč : Zasněnec | Městská knihovna v Praze. search.mlp.cz [online]. [cit. 2018-01-16]. Dostupné online. 
  7. WWW.ZDENEKSTEJSKAL.CZ. Aleš Kauer "ADOLESCENT". www.kauer.cz [online]. [cit. 2019-11-23]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2019-11-23. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]