Volby do Evropského parlamentu v Česku

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Volby do Evropského parlamentu probíhají v České republice od roku 2004. První volby proběhly 11. a 12. června 2004[1], tedy přibližně měsíc a půl po vstupu České republiky do Evropské unie. Termín voleb není ve všech členských státech stejný, řídí se zpravidla tradicemi daných zemích, státy si mohou vybrat přesné datum v rozpětí čtyř dnů (od čtvrtka do neděle). V České republice volby probíhají v pátek a v sobotu.

Volební systém[editovat | editovat zdroj]

Do Evropského parlamentu se volí poměrným systémem[2], v jednotlivých členských státech se ale liší počtem hlasů, které je potřeba získat, aby volené uskupení získalo křeslo. V České republice musí strana získat alespoň 5 % hlasů. Na rozdíl od voleb do Poslanecké sněmovny uzavírací klauzule pro volební koalice více stran zůstává na 5 % získaných hlasů.

V České republice může volit každý občan České republiky, který alespoň druhý den voleb dosáhne věku 18 let. Občan jiného členského státu Evropské unie, který alespoň druhý den voleb dosáhne věku 18 let, může v České republice volit také, ale jen v případě, že je alespoň 45 dnů přihlášen k trvalému nebo přechodnému pobytu v ČR.[3] Stejně jako u voleb do zastupitelstev obcí může kandidovat ve volbách i občan jiného členského státu EU.

Počet přidělených křesel zohledňuje zejména počet obyvatel jednotlivých států, menší státy pak výjimečně disponují o něco větším počtem křesel, než by jim měl teoreticky náležet. České republice podle evropských Smluv náleží 21 křesel. Nejmenší počet poslanců (6) má Lucembursko, Estonsko, Malta a Kypr, naopak nejvyšší počet (96) má Německo.[4]

Jednotlivé volby[editovat | editovat zdroj]

Přehled volebních výsledků vybraných stran[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Volby do Evropského parlamentu konané na území České republiky ve dnech 11.06. – 12.06.2004 [online]. Český statistický úřad [cit. 2023-05-24]. Dostupné online. 
  2. Evropský parlament: volební postupy [online]. [cit. 2023-05-24]. Dostupné online. 
  3. Volby do Evropského parlamentu 2019 - termín voleb, datum, systém voleb. Info.cz [online]. [cit. 2019-04-25]. Dostupné online. [nedostupný zdroj]
  4. Volby do Evropského parlamentu [online]. [cit. 2023-05-24]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]