Vladimir Vasjutin

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vladimir Vladimirovič Vasjutin
Sovětský kosmonaut
Státní příslušnostUkrajina Ukrajina
Datum narození8. března 1952
Místo narozeníCharkov SSSR
Datum úmrtí22. července 2002
Jiné zaměstnáníPilot
Čas ve vesmíru64d 21h 52m
Kosmonaut od1976
MiseSojuz T-14
Kosmonaut do1986
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vladimir Vladimirovič Vasjutin (8. března 1952 v Charkově, Ukrajina, SSSR - 22. července 2002) byl letec a sovětský kosmonaut z Saljutu 7 a Sojuzu T-14.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mládí a výcvik[editovat | editovat zdroj]

Po ukončení základní školy začal studovat na Charkovském vyšším leteckém učilišti. Zde se naučil létat a později se stal sám učitelem létání nováčků. V roce 1976 byl přijat do týmu kosmonautů. Byl členem čtyř reservních posádek, popáté se už do vesmíru dostal.[1]


Lety do vesmíru[editovat | editovat zdroj]

Do vesmíru se dostal jen jednou, na palubě Sojuzu T-14 jako jeho velitel na podzim roku 1985. Stal se tehdy 182 kosmonautem Země. Na Sojuzu, který odstartoval z kosmodromu Bajkonur, spolu s ním letěli Georgij Grečko a Alexandr Volkov. Připojili se k orbitální stanici Saljut 7, kde se stali jeho pátou základní posádkou. V polovině listopadu však vážně onemocněl (bolesti břicha) a tak se posádka musela předčasně vrátit na Zem. Pplk.Vasjutin ihned putoval do nemocnice v Moskvě a brzy se tehdy uzdravil. Měl za sebou 64 dní ve vesmíru.

Po letu[editovat | editovat zdroj]

Jako všichni kosmonauti brzy po příletu a uzdravení obdržel v Kremlu sovětské vyznamenání. Ze zdravotních důvodů od oddílu v únoru 1986 odešel. Zaměstnán byl poté na VVA (Vojenno-Vozdušnaja Akademia A. Gagarina. Zemřel v padesáti letech na rakovinu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. CODR, Milan. O kosmických dnech a nocích. Praha: Práce, 1987. Kapitola Pátá základní, s. 240. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]