Vila Löw-Beer (Půlpecen)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vila Löw-Beer
Vila Löw-Beer
Vila Löw-Beer
Základní informace
Slohsecese
Poloha
AdresaPůlpecen, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky102007 (PkMISSezObrWD)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vila Löw-Beer v Půlpecnu, části obce Chrastavec v Pardubickém kraji, byla postavena v letech 1911–1913 a sloužila Alfredu Löw-Beerovi[zdroj?], majiteli nedaleké textilní továrny (Schindlerova továrna) a jeho rodině. Jednalo se o jednu větev významného židovského podnikatelského rodu Löw-Beerů původem z Boskovic. Alfred Löw-Beer vlastnil továrny na výrobu vlněných látek také v Brně a ve Svitávce.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Třípodlažní vila s bohatou fasádou a mansardovou střechou je umístěna zčásti na uměle vytvořené terase v prudkém svahu. Její autor není doposud určen (stavbu však realizovala brněnská firma August Weisz a návrh mohli vytvořit Ludwig a Johann Weiszovi[1]), sloh stavby lze zařadit na pomezí secese a moderny. Hlavnímu vstupu předchází půlkruhový portikus, který nese stejně tvarovaný arkýř zimní zahrady, na levé straně je druhý arkýř méně výrazný a nad ním se nachází otevřená lodžie. Za originálně zdobenými vstupními dveřmi se nalézal foyer obložený mramorovými deskami, z něj bylo možné se dostat širokým schodištěm, které se projevuje dalším arkýřem na boční straně stavby, do centrální dvorany v druhém patře, na níž navazovalo zahradní křídlo s terasou. V interiéru jinak dominovalo dřevěné obložení a látkové tapety s rostlinnými motivy, podle pamětníků byly ve vstupní hale také ze stropu zavěšeny barevné skleněné arkády s osvětlením. Na svou dobu byl dům také moderně vybaven, např. elektrickým jídelním výtahem.[2]

Stavbu původně obklopovala rozsáhlá zahrada se vzácnými stromy a keři, koupalištěm a tenisovými kurty.[1]

Po druhé světové válce, během níž rodiny Löw-Beerů a Tugendhatů kvůli svému židovskému původu pobývaly mimo nacisty ovládaná území (napřed ve Švýcarsku, pak ve Venezuele), podlehla vila stejně jako ostatní majetek těchto rodin znárodnění. Byla zcela přeměněna na bytový dům s více samostatnými bytovými jednotkami. Přesto se zachovala řada originálních detailů. Vila je proto od roku 2006 chráněna jako kulturní památka.[3] V té době byla také zahájena postupná komplexní rekonstrukce vily a částečně i zahrady.[4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Vila Arnolda Löw-Beera v Půlpencu [online]. MAS Boskovicko plus a MAS Svitava [cit. 2015-07-26]. Dostupné online. 
  2. Slavné vily. Vila Löw-Beer [online]. Foibos books [cit. 2015-07-26]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-07-29. 
  3. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2015-01-15]. Identifikátor záznamu 256247416 : vila Löw Beera. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  4. LATISLAV, Radek. Malá obec zachraňuje sto let starou elegantní Löw-Beerovou vilu. iDNES.cz [online]. 2015-04-12 [cit. 2015-07-26]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]