Viktor Bauer (1847)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Viktor Arnold Jakob Bauer)
Viktor Bauer
Narození16. dubna 1847
Brno
Habsburská monarchieHabsburská monarchie Habsburská monarchie
Úmrtí30. září 1911 (ve věku 64 let)
Breitenstein
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Místo pohřbeníÚstřední hřbitov v Brně
Povolánípolitik a podnikatel
Oceněníkomtur Řádu Františka Josefa (1910)
DětiViktor Bauer
RodičeMoriz Bauer
Funkceposlanec Moravského zemského sněmu (1902–1913)
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Viktor Arnold Jakob Bauer (16. dubna 1847 Brno30. září 1911 Breitenstein) byl německý podnikatel, cukrovarník velkostatkář, finančník a poslanec Moravského zemského sněmu. Byl otcem Viktora Bauera mladšího.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Viktor Arnold Jakob Bauer byl syn Mořice Bauera a Mathildy, rozené Axmannové. Vystudoval německé gymnázium, německou techniku v Brně a univerzitu v Lipsku. Od roku 1870 začal postupně pracovat v otcových podnicích, cukrovarech i přebíral finančnické aktivity. Podílel se i na vedení Brněnské železniční společnosti, jejímž byl prezidentem. Rovněž byl zvolen za velkostatkářskou kurii poslancem Moravského zemského sněmu v roce v 1896.

V roce 1884 koupil statek Spálov na Novojičínsku, který měl rozlohu 800 ha, od hraběte Filipa Kinského a přebudoval ho na moderní zemědělský závod. V roce 1895 odkoupil od Josefa Friedricha landskraběte Fürstenberga velkostatek Kunín u Nového Jičína, jenž měl rozlohu 884 ha.

Po roce 1906 začal investovat do akciové společnosti cukerní rafinerie v Hrušovanech u Brna, kde se stal prezidentem. Také byl správním radou Moravské eskomptní banky a Brněnské společnosti místních drah. Byl rovněž cenzorem První moravské spořitelny se sídlem v Brně.

Zemřel roku 1911 v Breitensteinu. Pohřben byl v rodinné hrobce na Ústředním hřbitově v Brně. Tvůrcem náhrobku byl Johann Eduard Tomola, významný konkurent Adolfa Loose st., otce architekta Adolfa Loose. Monument se nedochoval v původní podobě a jeho prvky jsou součástí jiného hrobu.[1]

Vyznamenání a pocty[editovat | editovat zdroj]

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

Dne 21. července 1889 došlo k slavnostnímu otevření cyklistické dráhy na Bauerově rampě, jejíž vytvoření Bauer finančně podpořil

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. S.R.O, Via Aurea. Tombstone of the Ritter von Bauer family | Objects | Brno Architecture Manual. A Guide to Brno Architecture. www.bam.brno.cz [online]. [cit. 2021-02-16]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]