Přeskočit na obsah

Via Ostiensis

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Via Ostiensis
Základní informace
Délka24 km
Lokalizace
Start/cílOstia Antica
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Via Ostiensis je římská silnice. Měří přibližně 30 km a spojovala Řím s přístavem Ostia Antica na pobřeží Tyrhénského moře. Patří k nejstarším a nejvýznamnějším římským silnicím, může pocházet již ze 7. století př. n. l. Začínala na Forum Boarium, vedla pod Aventinem a po levém břehu Tibery.[1] Řím opouštěla branou Porta Trigemina a směřovala na Acilii. Po vybudování Aurelianovy hradby byla přeložena a procházela branou Porta Ostiensis, která po přijetí křesťanství získala název podle Pavla z Tarsu.[2] U osady Vicus Alexandri z ní odbočovala Via Laurentina směřující na jih do Laurenta. Významný most vedl přes řeku Almone, která ve starověku ještě nebyla svedena do podzemí. Cestu spravovali equites.

Ve středověku význam cesty poklesl a zastínila ji Via Portuensis.[3] V šestnáctém století ji popisoval Michel de Montaigne a zmínil se o zachovaném původním dláždění. V devatenáctém století byla vybudována nová silnice a podél ní vznikla římská čtvrť nazvaná Ostiense.

U cesty se nachází bazilika svatého Pavla za hradbami, Cestiova pyramida, hrob svatého Timotea a Comodilliny katakomby. Za římskými hradbami bylo nalezeno množství římských vil a nekropolí. Ve starověké bráně Porta San Paolo bylo v roce 1954 zřízeno muzeum věnované historii silnice s cennými archeologickými sbírkami.[4]

  1. VIA OSTIENSIS [online]. Perseus Digital Library [cit. 2024-09-08]. Dostupné online. (angličtina) 
  2. From Rome to Ostia [online]. Ostia Antica [cit. 2024-09-08]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. The Via Portuensis [online]. Roma in campagna [cit. 2024-09-08]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Museum of the Via Ostiense-Porta San Paolo [online]. Turismo Roma [cit. 2024-09-08]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy

[editovat | editovat zdroj]