Vít Beran

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
O politikovi pojednává článek Vít Beran (politik).
Vít Beran
Narození1959 (64–65 let)
Povoláníučitel na základní škole
Funkceředitel školy (Základní škola Kunratice)
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Vít Beran je pedagog a od roku 2007 ředitel Základní školy Kunratice. S jeho ředitelstvím je spojován vzestup této školy a zásadní zvýšení její kvality.[1][2]

Život[editovat | editovat zdroj]

Svou profesní dráhu zahájil v roce 1982 v Základní škole Libčická v Praze 8. V roce 1992 se stal ředitelem Fakultní základní školy Pedagogické fakulty UK v Praze. Působil také jako ředitel Základní školy Táborská v Praze 4-Nuslích. Zde čelil podezřením za fyzické tresty vůči několika žákům. České školní inspekci potvrdil „že mu někdy ujely nervy".[3]

Od února 2007 vede základní školu Kunratice ve stejnojmenné městské částí. Ta je fakultní školou pedagogické a přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.[4] ZŠ Kunratice se i díky němu stala pilotní-modelovou školou projektu Pomáháme školám k úspěchu, byla zařazena do sítě Škola podporující zdraví a získala titul Ekoškola.

Působí jako průvodce v programu Ředitel naživo, věnovaném zdokonalování ředitelů škol. Účastní se diskusí o změnách školství. Beran působil též jako člen poradního sboru ministryně školství. Je dlouholetým členem redakční rady Učitelský listů a editor publikací Nakladatelství Dr. Josef Raabe. Publikoval také několik textů a publikací v oblasti pedagogiky. Od roku 2009 je Beran členem expertní rady projektu Pomáháme školám k úspěchu.

Osobní život[editovat | editovat zdroj]

Je ženatý, má čtyři děti. Má rád přírodu a turistiku.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. HRONOVÁ, Markéta. Je zhoubné, když před gymnázii stojí fronty dětí, aby je komerční firma naučila vyplnit přijímací test, říká ředitel. Hospodářské noviny (iHNed.cz) [online]. 2021-06-09 [cit. 2021-06-14]. Dostupné online. 
  2. Ředitel ZŠ Vít Beran: Český učitel je zvyklý učit sám a nikoho jiného neposlouchat [online]. [cit. 2021-06-14]. Dostupné online. 
  3. Ředitel, který bil žáky, odchází šéfovat jinam. iDNES.cz [online]. 2007-01-11 [cit. 2021-06-14]. Dostupné online. 
  4. NIDV - Rozhovor s ředitele ZŠ Kunratice Vítem Beranem o významu strategického řízení. projekty.nidv.cz [online]. [cit. 2021-06-14]. Dostupné online.