Václav Viktorín

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Václav Viktorín
operní pěvec Václav Viktorín
operní pěvec Václav Viktorín
Základní informace
Narození11. května 1849
Vraňany
Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Úmrtí1. června 1924 (ve věku 75 let)
Praha
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Povoláníoperní pěvec, učitel a zpěvák
Nástrojehlas
Hlasový oborbaryton
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Václav Viktorín (11. května 1849 Vraňany[1]1. června 1924 Praha-Nové Město[2]), byl český operní pěvec, barytonista a pedagog.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se ve Vraňanech v rodině chalupníka Václava Viktorína. Své vzdělávání zaměřil tak, aby mohl být učitelem. Jako vesnický učitel pak působil na vesnických školách na Roudnicku a Mělnicku. Určité hudební vlohy vycházely částečně i z jeho učitelského povolání, ale zpěvu se začal věnovat poměrně pozdě, a to v pěveckých sborech. Jeho nesporný talent objevil ředitel ND F. A. Šubert. Rok navštěvoval Viktorín v Praze Pivodovu pěveckou školu[3] a následně nastoupil profesionální dráhu. V roce 1885 byl angažován v Národním divadle jako barytonista a zde také setrval až do roku 1907. První Viktorínovou rolí na prknech ND byla role Královského hlasatele ve Wagnerově Lohengrinovi a poté dvakrát dostal roli Poustevníka ve Weberově Čarostřelci. Během působení v ND vytvořil nespočet rolí, účinkoval v řadě českých premiér a vytvořil postavy i v evropském repertoáru. V roce 1907 zanechal umělecké dráhy a soustavně se věnoval pěvecké pedagogice. Výjimečně hostoval mimo Prahu a v roce 1917 se podílel na přípravě Smetanovy výstavy v Praze. Vystupoval též koncertně, jako pěvec lidových písní nebo v oratoriích a kantátách. Zemřel v Praze v roce 1924.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Matriční záznam o narození a křtu farnost Lužec nad Vltavou
  2. Archiv hl. m. Prahy, Matrika zemřelých u sv. Vojtěcha, sign. VO Z12, s. 211
  3. Český hudební slovník osob a institucí, Pivodova pěvecká škola. www.ceskyhudebnislovnik.cz [online]. [cit. 2019-01-24]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-05-29. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]