Uznojem

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Uznojem
StátNěmeckoNěmecko Německo
• státyNěmeckoNěmecko Německo a PolskoPolsko Polsko
• Spolkový státMeklenbursko-Přední PomořanskoMeklenbursko-Přední Pomořansko Meklenbursko-Přední Pomořansko
• VojvodstvíZápadopomořanské vojvodství
Topografie
Rozloha445 km²
Zeměpisné souřadnice
Osídlení
Počet obyvatel76 509
Hustota zalidnění171,9 obyv./km²
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Mapa ostrova

Uznojem (německy Usedom, polsky Uznam, pomořansky Ùznôm) je pobřežní ostrov Baltského moře na hranici Polska (městský okres Svinoústí, Západopomořanské vojvodství) a Německa (Zemský okres Přední Pomořansko-Greifswald, Meklenbursko-Přední Pomořansko), který uzavírá ze severu Štětínský záliv (vody řeky Odra).

Rozloha ostrova činí 445 km², z čehož přibližně 72 km² se nachází v Polsku a 373 km² v Německu. Pobřeží je velmi členité s množstvím poloostrovů. Od pevniny je ostrov na západě oddělen úžinou Peenestrom, která současně představuje rozšířené ústí řeky Pěny (něm. Peene), a na jihu Štětínským zálivem. Od ostrova Volyň (pol. Wolin) jej odděluje úžina Svina. Na konci 19. století byl z důvodu zlepšení splavnosti Sviny vybudován kanál Kaiserfahrt, dnes zvaný (Kanał Piastowski), který od Uznojmu oddělil tak nově vzniklý ostrov Kaseburg, dnes Karsibór. Od západu zasahuje hluboko do ostrova zátoka Achterwasser, dělící ostrov na severní a jižní část.

Nejvýše položeným bodem ostrova je Golm s nadmořskou výškou 69 m, který leží blízko hranic na německé straně nedaleko Wydrzan, části města Svinoústí.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Uznam na polské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]