U Tří kamenů

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o rozcestí turistických cest KČT. O zaniklé usedlosti v Praze 5-Smíchově pojednává článek Tři kameny (usedlost).
U Tří kamenů
Umístění
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

U Tří kamenů je název rozcestí turistických cest KČT v Hostýnských vrších, necelý kilometr jihozápadně od vrcholu Kyčery. Nadmořská výška rozcestí činí přibližně 735 metrů. Název dostalo podle tří hraničních kamenů, které označují hranice tří někdejších panství – kelčského, bystřického a lukovského. Značení hraničními kameny probíhalo v závěru osmnáctého století, v drtivé většině v letech 1790-1798, velmi výjimečně v druhé etapě okolo roku 1830.[1] Dnes jde o trojmezí obcí Rajnochovice, Chvalčov a Držková. Na jižním svahu pod rozcestím se prostírá přírodní památka Solisko, chránící zachovalý jedlobukový les. V okolí najdeme prameny Bystřičky, Rusavy a Juhyně, dá se odtud také vydat na Tesák, Troják či Hostýn.

V roce 1947 zde přibyl pomníček studentky z kroměřížského gymnázia Aleny Bábkové, která zde zahynula vyčerpáním, když na výletě s bývalými spolužáky z reálky zabloudila ve vánici cestou na Vičanov.[2] V roce 2006 prošly kameny i pomníček rekonstrukcí.

Dostupnost[editovat | editovat zdroj]

Místem prochází modrá turistická značka modře značená turistická stezka z Vizovic přes Rakovou, Slušovice, Hrobice, Velíkovou (po trase křížové cesty z roku 2005) a Vlčkovou k rajnochovické osadě Kotáry přes Troják, Hošťálkovou, Semetín do Vsetína a zelená turistická značka zelená turistická značka z lokality Pod Ožiňákem přes Košovy, Vičanov a Tesák na Skalný.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. www.geocaching.com
  2. Encyklopedie Kroměříže. www.enkm.cz [online]. [cit. 2023-05-08]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2023-05-08. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]