Turistická značená trasa 7321

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Turistická značená trasa 7321
Kostel v Mladkově ještě před přeznačením trasy 7321, kdy je kolem vedena zatím jen trasa 4298
Kostel v Mladkově ještě před přeznačením trasy 7321, kdy je kolem vedena zatím jen trasa 4298
Základní informace
Typturistická stezka
Délka6,5 km
ProvozovatelKlub českých turistů
Značenížlutá turistická značka žlutá značka
Sezónaceloroční
Lokalizace
PolohaOrlické hory
ČeskoČesko Česko, Okres Ústí nad Orlicí
StartMladkov (nám.)
CílPod Boudou
Výškový rozdíl264 m
Nejvyšší bodrozcestí Nad Kolotočem 764 m
Nejnižší bodTichá Orlice 500 m
Zajímavostiviz turistické zajímavosti na trase
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Turistická značená trasa 7321 je 6,5 kilometru dlouhá žlutě značená turistická trasa Klubu českých turistů v Orlických horách[1] spojující Mladkov se severním svahem Boudy.[2] Trasa se nachází na území přírodního parku Suchý vrch - Buková hora.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Původní okružní trasa 7321 byla vyznačena v roce 1988 a z důvodu vybudování naučné stezky Betonová hranice. Naučná stezka nebyla vyznačena za pomoci odpovídající turistické značky, ale za pomoci běžné značky žluté barvy. Trasa měla počáteční a koncový bod v Mladkově a byla vedena úbočími a vrcholovou partií Vysokého kamene. V roce 2012 došlo k rekonstrukci a přetrasování naučné stezky a v návaznosti na to bylo významně změněno i vedení trasy 7321. Trasa je stále naučnou stezkou v celé délce využívána, ale již jen pro její část. Již není okružní a z původní trasy využívá jen fragment.[3]

Průběh trasy[editovat | editovat zdroj]

Turistická značená trasa 7321 spojuje obec Mladkov s rozcestím se zeleně značenou trasou 4298 v severovýchodním stahu hory Bouda. Převažující směr je jihovýchodní. Téměř celá trasa je vedena pásmem Československého opevnění lesním porostem po území přírodního parku Suchý vrch-Buková hora. Podél trasy jsou umístěny informační tabule naučné stezky Betonová hranice.

Počátek se nachází v centru obce Mladkov, kde je též rozcestí s červeně značenou Jiráskovou cestou a zeleně značenou trasou 4298. Ta zde má také počátek a vede do stejného koncového bodu jako trasa 7321 přes obec Lichkov. Ještě v zástavbě Mladkova přechází přes Mladkovský potok a Tichou Orlici a na jejím konci podchází železniční trať Ústí nad Orlicí – Lichkov. Dále stoupá již lesním porostem na Mlýnský vrch, kde se u Bergmanova kříže nachází rozcestí s modře značenou trasou 1974 z Lichkova. Odtud následuje jediný asi kilometrový úsek původní okružní trasy z roku 1988. Trasa 7321 stoupá severozápadním svahem Vysokého kamene na rozcestí Nad Kolotočem, kde přechází na vrstevnicovou lesní cestu a pokračuje severovýchodním svahem hory až do koncového bodu na rozcestí s trasou 4298. Odtud je možné po ní buď sestoupit do Lichkova nebo vystoupat na vrchol hory Bouda a pokračovat dále ke vchodovému objektu muzejně zpřístupněné stejnojmenné dělostřelecké tvrze. Lze též pokračovat stejným směrem po dále neznačené vrstevnicové lesní cestě až k červeně značené trase 0415 spojující Boudu s Králíky.

Turistické zajímavosti na trase[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Seznam tras KČT Pardubického kraje
  2. Trasa 7321 na Mapách.cz
  3. Starší vydání map KČT