Turistická značená trasa 1974

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Turistická značená trasa 1974
Základní informace
Typturistická stezka
Délka1,5 km
ProvozovatelKlub českých turistů
Značenímodrá turistická značka modrá značka
Sezónaceloroční
Lokalizace
PolohaOrlické hory
ČeskoČesko Česko, Okres Ústí nad Orlicí
StartLichkov (žst)
CílU Křížku
Výškový rozdíl81 m
Nejvyšší bodkoncové rozcestí 606 m
Nejnižší bodTichá Orlice 525 m
Některá data mohou pocházet z datové položky.

modrá turistická značka Turistická značená trasa 1974 je 1,5 km dlouhá[1] modře značená trasa Klubu českých turistů v Orlických horách a v okrese Ústí nad Orlicí spojující Lichkov s hřebenem Orlických hor. Její převažující směr je jihovýchodní.[2] Závěrečná část trasy se nachází na území přírodního parku Suchý vrch - Buková hora.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Trasa 1974 byla vyznačena v roce 2012 jako nástupní trasa k v té době zrekonstruované a přetrasované naučné stezce Betonová hranice. V první polovině devadesátých let krátce existovala rovněž modře značená trasa spojující Lichkov s hřebenem hor, ale v jiné trase. Vznikla v rámci propojování nově otevřeného muzea v dělostřelecké tvrzi Bouda s okolím. Výchozím bodem bylo stejně jako dnes nádraží, trasa ale opouštěla Lichkov po cestě u čp. 110 a končila v sedle mezi Vysokým kamenem a Boudou na rozcestí s Jiráskovou cestou. Pro odpor majitelů pozemků ale nedošlo ani k osazení směrovek a po několika měsících byla zrušena.[3]

Průběh trasy[editovat | editovat zdroj]

Trasa 1974 má svůj počátek v nadmořské výšce 530 metrů u nádraží v Lichkově a z počátku vede v souběhu se zeleně značenou trasou 4298 z dělostřelecké tvrze Bouda do Mladkova. Na konci obce překračuje Tichou Orlici a stoupá pastvinami na Mlýnský vrch, kde se u Bergmanova kříže v nadmořské výšce 606 metrů nachází koncové rozcestí se žlutě značenou trasou 7321 z Mladkova do úbočí Boudy a zároveň naučnou stezkou Betonová hranice. Je možné i pokračování po již neznačené cestě sestupující na opačné straně z hřebene na červeně značenou Jiráskovu cestu.

Reference[editovat | editovat zdroj]