Tritón a nymfa

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tritón a nymfa
Sousoší Tritón a nymfa jako součást stejnojmenné fontány na nádvoří Mirbachova paláce v Bratislavě
Sousoší Tritón a nymfa jako součást stejnojmenné fontány na nádvoří Mirbachova paláce v Bratislavě
Základní údaje
AutorViktor Tilgner
Popis
Materiálbronz
Umístění
UmístěníVolksgarten
Slovenská národní galerie
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tritón a nymfa je název dvou bronzových sousoší rakouského neobarokního sochaře Viktora Oskara Tilgnera v Bratislavě.

Bratislavský rodák Viktor Tilgner patřil k významným uměleckým osobnostem své doby o čemž svědčí řada dochovaných děl. K nim patří i dvě sousoší se stejným názvem – Tritón a nymfa. Jde vlastně o kopie původního sousoší, které bylo Tilgnerovou první prací tohoto druhu.

Na počátku sedmdesátých let 19. století absolvoval Viktor Tilgner studijní pobyt v Itálii a pravděpodobně pod bezprostředním dojmem z cesty vytvořil v roce 1874 model fontánového sousoší v mírně nadživotní velikosti. Po prezentaci u široké veřejnosti se setkalo s mimořádně pozitivním ohlasem. Model zaujal i samotného císaře Františka Josefa I., který ho koupil a dal odlít do bronzu. Hotové dílo pak vystavili v nově zřízeném vídeňském parku Volksgarten nedaleko císařské rezidence Hofburg.

Viktor Tilgner se později stal profesorem Akademie umění a v této funkci uspořádal v roce 1883 výstavu svých děl v rodném městě. Po jejím skončení daroval Bratislavě jednadvacet vystavených děl, mezi nimiž byl i model zmíněného sousoší. Představitele města dílo natolik zaujalo, že v 50. letech následujícího století ho dali, stejně jako ve Vídni, odlít a vystavit na nádvoří tzv. Vodních kasáren v rodící se Slovenské národní galerii. Později, v roce 1981 dali sousoší odlít do bronzu ještě jednou. Nový odlitek použili jako ústřední prvek fontány na nádvoří Mirbachova paláce, sídla Galerie města Bratislavy.

Motivem sousoší je antický příběh o bohovi - polorybě-poločlověku Tritonovi, synu boha moře Poseidona, jak unáší mořskou nymfu Nereovnu. Příběh v Tilgnerově sochařském podání působí mimořádnou dynamičností a pohybem. Předpokládá se, že inspiraci pro své dílo našel ve figurální malířské kompozici rakouského umělce Hanse Makarta.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Tritón a nymfa na slovenské Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Kol. autorů, Galerie města Bratislavy, Tatran, Bratislava, 1990, ISBN 80-222-0234-7
  • B. Bublincová, čt. Holčík, Bratislavské fontány, Tatran, Bratislava, 1990, ISBN 80-222-0175-8

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]