Tony Campos

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tony Campos
Základní informace
Rodné jménoAntonio Campos
Jinak zvanýMaldito X
Narození8. března 1973 (51 let)
LA, Kalifornie, USA[1]
ŽánryIndustrial metal
Deathgrind
Alternative metal
NástrojeBaskytara, zpěv
Aktivní roky1994–dosud
VydavateléWarner Bros. Records
Reprise Records
Příbuzná témataStatic-X
Asesino
Ministry
Webwww.static-x.com
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tony Campos je baskytarista skupiny Static-X, Soulfly a Fear Factory.

Život[editovat | editovat zdroj]

Tony se narodil v Los Angeles (Kalifornie, USA) 8. března 1973. Jeho rodina pochází z Mexika. Vyrůstal v L.A. ve čtvrti South Central, známé násilnými nepokoji, společně se svými čtyřmi sestrami. Rodiče ho vedli stejně tak k muzice jako i ke studiím. Vystudoval střední školu a poté tři roky vysoké školy, obor programátor. Tento obor si zvolil kvůli svojí lásce k počítačovým hrám, což mu zůstalo dodnes. Od roku 2002 má stálou přítelkyni, žádné děti zatím nemají.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Od mladí hrál na několik hudebních nástrojů včetně houslí nebo trumpety, ale nejvíce na basovou kytaru v lokálních deathmetalových kapelách. V roce 1994 se přidal ke kapele Static-X, čímž se stal v podstatě jedním ze zakládajících členů a kromě frontmana Wayna Statica je jediným členem kapely, který přestál všechny změny. V kapele se kromě hry na basu podílí také na psaní hudby a dělá také vedlejší vokály. Nazpíval i několik skladeb od Static-X, například Otsego Amigo z alba Start a War, na živo zpívá obvykle Anything But This z alba BBB, a také jeden z bonustracků alba Cult Of StaticTalk Dirty To Me (cover Poison).

Dále působí ve vedlejším projektu – deathmetalové kapele Asesino jako zpěvák, kde zpívá španělsky. Objevil se také v koncertní sestavě legendárních industriálně-metalových Ministry na jejich posledním světovém turné 2007–2008 C U LaTouR, kdy nahradil předčasně zemřelého Paula Ravena (ex-Killing Joke).

Světové turné odstartovalo 25. března 2008 koncertem v Spokane, Washington DC a v rámci jeho evropské části zavítal s Ministry 10. července 2008 do Vizovic, kde vystoupil na festivalu Masters of Rock. Podruhé do České republiky zavítal v roce 2009 v rámci turné Static-X na festival Rock For People.

V roce 2010 oznámil, že ukončili spolupráci s Waynem Staticem ve Static X a Tony se začal věnovat řadě dalších kapel: Prong, Soulfly, Possessed, Attika 7 a Asesino.

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

Kromě počítačových her je jeho dalším koníčkem hlavně motosport – jak auta tak motorky. V roce 2001 prodělal motocyklovou nehodu při které si zlomil klíční kost a na následující tour ho musel dočasně nahradit Marty O'Brien. Dříve míval dlouhé kudrnaté vlasy, ale dnes už má hlavu vyholenou, ale nosí mohutný plnovous. Na těle má minimálně pět tetování – aztécké značky na pravé ruce, na levé ruce kříž a motiv Gene Simmonse, na pravém lýtku pinhead a ještě jedno na levém lýtku. Jeho oblíbenou je mexická kuchyně a pití tequily a vína.

Tony Campos hraje brilantně[zdroj?] na klasickou i sedmistrunnou baskytaru, převážně trsátkem, ale občas používá i prstovou techniku.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Wayne, Tripp, & Tony answer fanQ [online]. Jess [cit. 2007-11-13]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2019-12-15. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]