Tomahawk (přehrávač)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tomahawk
Tomahawk 0.8.2 běžící na Linux Mintu
Tomahawk 0.8.2 běžící na Linux Mintu
VývojářChristian Muehlhaeuser
Aktuální verze0.8.4 (15. dubna 2015)
Operační systémLinux
Vyvíjeno vC++ (Qt)
Typ softwaruHudební přehrávač
LicenceGNU General Public License verze 3
Lokalizacečeská, mnohojazyčná
Webtomahawk-player.org
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tomahawk svobodný a otevřený přehrávač zvuku pro Linux, Windows a macOS. Klient pro operační systém Android je v současnosti ve verzi beta.[1] Zaměřuje se na změť spojené uživatelovy hudební knihovny rozprostřené napříč místními a po síti zprostředkovanými jinde uloženými sbírkami a na internetové služby.

Znakem programu je obzvláště vyhledávací funkce pro hudbu poskytovanou různými službami zabývajícími se přenosem hudebního materiálu mezi zdrojem a koncovým uživatelem. K tomu program může sloužit i jako klient počítačové sítě, ve které spolu komunikují přímo jednotliví klienti (uživatelé).[2]

Vzhled[editovat | editovat zdroj]

Tomahawk má povědomé jako iTunes vypadající rozhraní. Levý sloupec nabízí přístup k seznamům skladeb, historii hledání, oblíbené skladby, žebříčky a další skupiny informací.[3]

Podporované internetové hudební služby[editovat | editovat zdroj]

Tomahawk umožňuje nainstalovat přídavné moduly pro několik různých hudebních služeb. Jsou to tyto následující: Spotify, Youtube, Jamendo, Grooveshark, Last.fm, SoundCloud, ownCloud, 4shared, Dilandau, Official.fm, Ampache, Subsonic, Google Play Music, Beats Music, Beets, Rdio (toho času jen pro Android), Deezer (toho času jen pro Android),

Toma.hk a Hatchet[editovat | editovat zdroj]

V roce 2013 Tomahawk spustil aplikaci HTML Toma.hk. Nástroj umožňující přímé sdílení písní po internetu. Tomahawk nechá uživatele zadat jméno umělce a název písně, pPak Toma.hk vyplivne kód v HTML, který lze vložit do internetových stránek, poskytující přímé odkazy na přehratelné skladby po internetu.[4][5]

V březnu 2014 Tomahawk spustil svůj napříč systémy jdoucí synchronizační a společenský program nazvaný "Hatchet" (beta verze).[6] Ačkoli stále ještě ve vývoji, služba uživatelům dovoluje vidět, co poslouchají ostatní uživatelé a sdílet přes Tomahawk seznamy skladeb. Také poskytuje uživatelské seznamy skladeb a seřízení "milovaných" skladeb přes několik zařízení.

Vývoj[editovat | editovat zdroj]

První verze 0.0.1 byla zveřejněna 25. března 2011.[7] Počátkem roku 2017 byla práce na vývoji projektu pozastavena.[8]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Tomahawk (software) na anglické Wikipedii.

  1. G+ Community "Tomahawk Android Beta testing"
  2. Christof Sorge. Tomahawk: Die wichtigste Musik-App, die niemand kennt. derstandard.at. Oscar Bronner, 2. březen 2012. Dostupné online [cit. 2018-01-05]. (německy) 
  3. Tomahawk (for Mac) Review. PC Magazine. 28. únor 2013. Dostupné online [cit. 2018-01-05]. 
  4. STEINBERG, Scott. Tomahawk Introduces HTML App. Rolling Stone. 9. květen 2013. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-11-08. 
  5. SAWERS, Paul. Awesome desktop music player Tomahawk relaunches, and there’s a new Web version too. The Next Web. 3. červenec 2012. Dostupné online [cit. 2018-01-05]. 
  6. Hatchet aims to take an axe to world of siloed streaming music services. The Guardian. 4. březen 2014. Dostupné online [cit. 2018-01-05]. 
  7. Tomahawk Downloadbereich. download.tomahawk-player.org. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-06-22. (německy) 
  8. "This project is essentially abandoned". github.com. Dostupné online [cit. 2018-01-05]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]