Last.fm

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Last.fm
Logo
Charakter stránkyHudba, statistiky a komunita
V jazyceVíce jazyků (12)
PředchůdceAudioscrobbler
AutorKomunitní
MajitelCBS Interactive
URLwww.last.fm
KomerčníAno
RegistraceZdarma, volitelné předplatné
Datum spuštění20. března 2002
Aktuální stavAktivní
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Last.fm je internetové rádio, hudební encyklopedie a systém pro doporučování hudby, který se spojil se sesterským produktem Audioscrobbler v srpnu 2005. Systém vytváří profil hudebního vkusu každého uživatele, ukazuje jeho oblíbené umělce a písničky na jeho osobní stránce. Tyto informace získává ze skladeb, které uživatel poslouchal pomocí stáhnutého Audioscrobbler pluginu nainstalovaného do jeho hudebního přehrávače.

Funkce[editovat | editovat zdroj]

Uživatelé Last.fm si mohou vytvořit hudební profil použitím dvou metod: posloucháním své hudební sbírky v jejich přehrávači s nainstalovaným pluginem, nebo posloucháním Last.fm rádia, většinou pomocí přehrávače Last.fm. Přehrané písničky se ukládají do databáze, ze které se sestavují žebříčky a hudební doporučení. Uživatelské stránky také zobrazují nedávno hrané skladby, které jsou dostupné i ve formě obrázku nebo XML dokumentů, a tak se dají zobrazit i na blozích a osobních stránkách.

Doporučení se počítají pomocí kolaborativního filtrovacího algoritmu, takže si uživatelé mohou prohlížet seznamy umělců, které nemají ve svém vlastním profilu, ale mají je v profilech jiní uživatelé s podobným hudebním vkusem. Last.fm také umožňuje ručně doporučovat umělce, písničky, nebo alba dalším uživatelům (pokud jsou v databázi).

Placené účty[editovat | editovat zdroj]

Last.fm nabízí i placené účty za cenu 3,00 za měsíc. Mezi zvýhodněné služby patří:

  • Žádná reklama
  • Možnost poslouchat rádio po uplynutí zkušební doby (tj. po odposlouchání 30 skladeb)
  • Více možností rádia
  • Vlastní generátor obrázků
  • Schopnost vidět návštěvníky profilu
  • Výpis toho, co poslouchají kamarádi
  • Beta testing nových služeb

Popisky (tagy)[editovat | editovat zdroj]

Od znovuspuštění v srpnu 2005 podporuje Last.fm popisování umělců, alb a písniček. Uživatelé si je mohou třídit podle popisků, ale nejužitečnější je popiskové rádio hrající písničky s určitou popiskou. Popisky jsou podle žánru („punk rock“), nálady („agresivní“), charakteristiky umělce („soprán“), nebo čehokoliv jiného („Petrovy oblíbené písničky“).

Přehrávač Last.fm[editovat | editovat zdroj]

Last.fm Player
Logo
Přehrávač ve Windows
Přehrávač ve Windows
VývojářLast.fm
Aktuální verze1.5.4.27091 (28. října, 2010)
Operační systémMicrosoft Windows, Linux, Mac OS X, Unix-like
Typ softwarumultimediální přehrávač
LicenceGPL
Webhttp://www.last.fm/
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hudba z Last.fm se nejčastěji pouští z vlastního přehrávače Last.fm, který musí být stažen a nainstalován. Přehrávač zobrazuje název písničky, album a umělce společně s přebalem CD, pokud je dostupný. Jsou zde tři tlačítka umožňující uživateli milovat, přeskočit nebo zakázat právě hranou skladbu. Tlačítko milovat přidá písničku do jeho seznamu milovaných skladeb; zakázat způsobí, že už se tato písnička nebude nikdy hrát. Obě tlačítka ovlivňují uživatelův profil. Přeskakovací tlačítko nikoliv. Další ovládací prvky jsou hlasitost, stop a nastavení. Přehrávač používá MP3 proud kódovaný na 128 kbit/s 44,1 kHz.

V poslední verzi přehrávače si mohou uživatelé vybrat používání externího přehrávače. Pokud tak učiní, dá jim Last.fm přehrávač URL, na které běží jako proxy. Uživatelé si pak mohou URL otevřít v jejich přehrávači.

Při aktualizaci v listopadu 2006 se také objevila možnost pro přehrávání použít Flash klient.

Další přehrávače[editovat | editovat zdroj]

Před srpnem 2005 pouštěl Last.fm otevřený proud, který se dal přehrát v normálním přehrávači a ovládací panel byl ve webovém prohlížeči. To způsobovalo potíže s podporou a oficiálně tato větev nepokračuje. Avšak spousta uživatelů stále dává přednost svým vlastním přehrávačům, protože spousta funkcí (například grafický ekvalizér, vizualizace, vlastní pluginy a skiny, atd.) nejsou a pravděpodobně nikdy nebudou zařazeny do oficiálního přehrávače.

  • Amarok – přehrávač z prostředí KDE
  • Audacious je otevřený, malý a paměťově nenáročný audio přehrávač s podporou mnoha hudebních formátů. GTK2, GTK3
  • Rhythmbox – přehrávač z prostředí GNOME (volba je skrytá v menu Úpravy → Zásuvné moduly)
  • Deadbeef – audiofilní přehrávač, který je k dispozici pro GNU Linux, Android a další operační systémy typu Unix. DeaDBeeF je bezplatný a open source software, kromě Androidu.
  • LastFMProxy – skript napsaný v Pythonu Vidarem Madsenem umožňuje uživatelům znovu používat svůj vlastní přehrávač tak, že se připojí na Last.fm a posílá svůj proud do uživatelova přehrávače.
  • MyLastFM: Open source desktopový klient pro Windows který umí přehrávat Last.fm proudy nebo vysílat streamy do ostatních přehrávačů (podobně jako LastFMProxy).
  • Last Exit: Open source klient založený na GTK+ podobný oficiálnímu přehrávači.
  • Shell.FM: Konzolový open source klient pro Linux.

Audioscrobbler plugin[editovat | editovat zdroj]

Last.fm také dokáže tvořit profil podle toho co uživatel poslouchá na svém počítači. Uživatelé si musí stáhnout a nainstalovat plugin do svého přehrávače. Ten automaticky odesílá interpreta a název písničky poté, co se odehraje polovina písničky, nebo prvních 240 sekund, podle toho co nastane dříve. Když je v písničce posouváno, písnička je kratší než 30 sekund, nebo jí chybí metadata (ID3 tag, CDDB, atd.), tak se písnička neodešle.

Poník[editovat | editovat zdroj]

V prosinci 2005 dodržel Last.fm dlouhodobý slib svým uživatelům, a dal jim přísně tajnou „Poníkovou“ stránku. Poník (dostupný jen přihlášeným uživatelům) umožňuje souhrnný pohled na uživatelská data, která Last.fm poskytuje. Služba má v hlavičce napsáno "Last.fm používá svůj obří počítačový mozek, aby našel nejnovější a nejlepší věci pro váš poslech, čtení a dokonce diskuzi, po celý den."

Ostatní[editovat | editovat zdroj]

Další služby zahrnují editor profilu (takže uživatelé mohou odstranit skladby které byly přidány s nesprávnými metadaty, nebo přidávat popisky interpretům/skladbám ve velkém), procházet spřízněné profily (jako kamarády a hudební sousedy) a prohlížet oblíbená alba uživatelů.

Last.fm jako globální žebříček[editovat | editovat zdroj]

Jakožto masový hudební hodnotící systém má Last.fm několik výhod oproti tradičním hudebním žebříčkům. Zatímco běžné žebříčky hodnotí úspěch podle počtu prodaných desek, Last.fm měří, kolik lidí si písničku poslechne.

I tak je tu ale několik důvodů proč nepovažovat Last.fm za absolutní žebříček:

  • Ne všichni uživatelé mají nainstalován Audioscrobbler plugin, takže neposkytují informace o poslechnutých písničkách mimo Last.fm.
  • Vzhledem k výše uvedenému měří Last.fm jen registrované uživatele, což není dostatečně vypovídající část populace: všichni uživatelé mají internet, mají velký zájem o digitální hudbu, většinou mají počítačové vzdělání a mají velkou sbírku hudby, ze které si vybírají. To znamená, že Last.fm bere své statistiky jen na základě vybrané skupiny lidí.
  • I z komerčního hlediska není Last.fm tak dobrým způsobem, jak dostat veřejnost s novou hudbou jako aktuální týdenní žebříčky prodejnosti. To kvůli stagnujícímu vkusu uživatelů a tak je pro nové interprety obtížné se prosadit.

Historie a sloučení[editovat | editovat zdroj]

Audioscrobbler začal jako počítačový projekt Richarda „RJ“ Jonese při jeho studiu na Southamptonské univerzitě v Británii. RJ vyvinul první plugin a otevřel API komunitě, následně bylo podporováno mnoho hudebních přehrávačů pro různé operační systémy. Audioscrobbler uměl jen zaznamenávat písničky které uživatel poslouchal a používat na ně kolaborativní filtrování a dělat z nich žebříčky.

Last.fm bylo založeno v roce 2002 Felixem Millerem, Martinem Stikselem, Michaelem Breidenbrueckerem a Thomasem Willomitzerem, všichni z Rakouska a Německa, jako internetová radiová stanice a hudební komunitní stránka používající podobné hudební profily pro generování dynamických playlistů. Tlačítka „milovat“ a „zakázat“ umožňovaly uživatelům přizpůsobovat své profily. Last.fm vyhrál Europrix 2002 a byl nominován na Prix Ars Electronica v roce 2003.

Týmy Audioscrobbler a Last.fm spolu začaly těsně spolupracovat, oba dva se přesunuly do stejné kanceláře ve Whitechapelu (čtvrť Londýna) a v roce 2003 Last.fm plně integroval profily Audioscrobbleru. Vstupy tak mohly přicházet jak z Audioscrobbler pluginu, tak Last.fm stanic. Stránky také zahrnovaly mnoho komunitních fór, i když byly některé odlišné pro každou stránku. V srpnu 2005 se stará Audioscrobbler stránka na adrese audioscrobbler.com zcela spojila s novým webem Last.fm. V září 2005 byl spuštěn web audioscrobbler.net jako stránka pro vývoj.

Reference[editovat | editovat zdroj]


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]