Tokijská národní galerie moderního umění

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tokijská národní galerie moderního umění
Údaje o muzeu
StátJaponskoJaponsko Japonsko
Založeno6. června 1952
Zeměpisné souřadnice
Map
Webové stránky a Webové stránky
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tokijská národní galerie moderního umění (japonsky 東京国立近代美術館, anglicky National Museum of Modern Art, Tokyo, zkratkou MOMAT) je přední japonská galerie místního moderního výtvarného umění v Tokiu.[1] Sbírky zahrnují umělce západního stylu i stylu nihonga.

Tokijská národní galerie moderního umění byla prvním národním muzeem umění v Japonsku. Vznikla roku 1952, kdy byla založena jako instituce řízená ministerstvem školství. Architektem budovy byl Kunio Maekawa. Později byly zakoupeny sousední pozemky a muzeum bylo dále rozšiřováno. Nejnovější přestavbu MOMATu navrhl Joširō Taniguči (otec Jošia Tanigučiho, který navrhl rozšíření Muzea moderního umení v New Yorku).

Sbírka obsahuje mnoho významných japonských umělců od období Meidži a menší množství moderních západních uměleckých děl. Mimo jiné je zde přibližně 8000 výtisků dřevorytů ukijo-e ze sbírky Macukaty Kodžiroa, který je sbíral od počátku 20. století a roku 1925 uspořádal jejich první výstavu v Japonsku.[2]

V roce 1977 se při muzeu otevřela Galerie užitého umění, která shromažďuje a vystavuje textil, keramiku, lakované předměty a další japonská řemesla, jakož i řemesla a design z celého světa od konce 19. století do současnosti. Galerie má vlastní výzkumnou knihovnu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku National Museum of Modern Art, Tokyo na anglické Wikipedii.

  1. Nussbaum, Louis-Frédéric. (2005). "Museums" in Japan Encyclopedia, pp. 671-673.
  2. NMWA collection. www.nmwa.go.jp [online]. [cit. 2020-05-29]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-06-03. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]