Thomas Gordon

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Thomas Gordon
Narození11. března 1918
Kalifornie
Úmrtí26. srpna 2002 (ve věku 84 let)
Kalifornie nebo Solana Beach
Povolánípsycholog
ZaměstnavatelChicagská univerzita
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Thomas Gordon (11. března 191826. srpna 2002) byl americký klinický psycholog a kolega Carl Rogerse. Je průkopníkem v oblasti výuky komunikačních dovedností a metod řešení konfliktů. Komunikační model, který vyvinul je známý jako tzv. Gordonův model nebo Gordonova metoda, jde o kompletní a integrovaný systém pro budování a udržování efektivních vztahů.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Gordon věřil, že použití donucovací síly poškozují vzájemné vztahy. Jako alternativu, učil lidi, dovednosti pro komunikaci a řešení konfliktů, které mohou využít ke zřízení nebo zlepšení dobrých vztahů doma, ve škole i v zaměstnání. Tyto dovednosti, mezi které patří aktivní naslouchání, já výrok a řešení konfliktů bez ztrát jsou nyní známé a využívané. Poprvé aplikoval některé z těchto metod v roce 1950 jako konzultant pro obchodní organizace. V roce 1962 zavedl kurz Parent Effectiveness Training, který je uznávaný jako první na dovednostech založený vzdělávací program pro rodiče.

Gordonova metoda[editovat | editovat zdroj]

Metoda klade důraz na efektivní komunikaci a řešení konfliktů pomocí win-win strategie. Další dovednosti z jeho programu jsou aktivní naslouchání a použití já-výroků.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • GORDON, Thomas. Parent Effectiveness Training: The Proven Program for Raising Responsible Children. [s.l.]: Three Rivers Press, 2000. 365 s. Dostupné online. ISBN 9780609806937. (anglicky) 

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Thomas Gordon (psychologist) na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • GORDON, Thomas. Gordon Training International. www.gordontraining.com [online]. Gordon training international [cit. 2018-08-29]. Dostupné online. (anglicky) 
  • GORDON, Thomas. Origins of the Gordon Model - Gordon Training International. www.gordontraining.com [online]. [cit. 2018-08-29]. Dostupné online. (anglicky) 
  • Gordon Training International. www.gordontraining.com [online]. [cit. 2018-08-29]. Dostupné online. (anglicky)