Technická univerzita v Delftu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Technická univerzita v Delftu
Technische Universiteit Delft
Znak univerzity
Technická univerzita v Delftu (2006)
Technická univerzita v Delftu (2006)
Rok založení1842
Typ školyveřejná
Vedení
RektorTim van der Hagen (od 2018)
Počty akademiků
Studentů celkem24 703 (2018)
Další informace
AdresaDelft, Nizozemsko
Zeměpisné souřadnice
ČlenstvíAssociation of Universities in the Netherlands, Stichting Academisch Erfgoed, Asociace evropských univerzit, arXiv, Global Spatial Data Infrastructure Association, Research Data Alliance, Open Education Global, Koalice pro pokrok v hodnocení výzkumu a European Open Science Cloud Association
https://www.tudelft.nl
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Technická univerzita v Delftu (nizozemsky: Technische Universiteit Delft) je nejstarší a největší technická vysoká škola v Nizozemsku. Sídlí ve městě Delft. Podle žebříčku QS World university Rankings 2024 jde o 47. nejkvalitnější vysokou školu na světě (14. v Evropě, 5. v Evropské unii).[1] Podle stejného žebříčku je 13. nejkvalitnější technickou školou na světě (6. v Evropě a vůbec nejlepší v Evropské unii).[2] K roku 2023 měla 21 238 studentů, z toho 54 procent bylo postgraduálních, což poukazuje na silně výzkumný charakter univerzity. Je rozdělena na osm fakult. Založena byla roku 1842 králem Vilémem II., primárně s cílem vychovat kvalitní úředníky pro Nizozemskou východní Indii. Tehdy nesla název Koninklijke Akademie van Delft. Až roku 1864 získala charakter polytechniky a nový název: Polytechnische School van Delft. Roku 1905 získala status univerzity a název Technische Hoogeschool van Delft. Současný název nese od roku 1986. Dva absolventi školy získali Nobelovu cenu: Jacobus Henricus van 't Hoff a Simon van der Meer. Ke známým absolventům patří také například Abdul Kádir Chán, otec pákistánského jaderného programu, Gerard Philips, spoluzakladatel firmy Philips, nebo astronaut Lodewijk van den Berg. K významným pedagogům na univerzitě patřil nositel Nobelovy ceny Heike Kamerlingh Onnes, Hendrik Kramers nebo Martinus Willem Beijerinck.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Delft University of Technology na anglické Wikipedii.

  1. Delft University of Technology. Top Universities [online]. [cit. 2023-07-26]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. QS World University Rankings for Engineering & Technology 2023. Top Universities [online]. [cit. 2023-07-26]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]