Přeskočit na obsah

Tajmúr bin Fajsal

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tajmúr bin Fajsal
Narození1. ledna 1886
Maskat
Úmrtí28. ledna 1965 (ve věku 79 let)
Bombaj
PotomciSaíd bin Tajmúr, Buthaina bint Taimur Al Said, Tárik bin Tajmúr, Shabib bin Taimur Al Said a Fahr bin Taimur Al Said
OtecFajsal bin Turki
Podpis
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tajmúr bin Fajsal (1. ledna 1886, Maskat28. ledna 1965, Bombaj), celým jménem al-Wasik Biláh al-Madžid Sajjid Tajmúr bin Fajsal bin Turki (arabsky تيمور بن فيصل بن تركي‎), byl sultán Maskatu a Ománu v období od 15. října 1913 do 10. února 1932. Narodil se v Maskatu a na trůn nastoupil po svém otci Fajsalu bin Turki. Byl nositelem Řádu Indické říše v kategorii KCIE (Knight Commander) a Řádu hvězdy Indie v kategorii CSI (Companion).

Tajmúr vystřídal svého otce na postu sultána v říjnu 1913. Když přebíral vládu nad zemí, zdědil dluhy a rebelii rozšířující se mezi kmeny. V letech 1915 až 1920 pomáhali Britové sultánovým silám dodáváním finančních a materiálních prostředků pro boj s povstaleckými kmeny, což zajistilo dostatečný odpor, ale nikoli celkové vítězství. Vznikla nelehká situace mezi válkou a mírem, kdy sultán ovládal Maskat a přímořská města a imám vnitrozemí. Tento stav byl tiše odsouhlasen a uzákoněn v Síbské smlouvě, kterou zprostředkoval britský politický agent v Maskatu. Smlouva byla mezi sultánem a kmeny, jež zastupoval šejk Isa íbn Salí al Harthi, vůdce kmene al-Harth.

Na oplátku za plnou autonomii se kmeny z vnitrozemí zavázaly k zastavení útoků na pobřeží. Síbská smlouva rozdělila Maskat a Omán a v podstatě tak posloužila k udržení britských zájmů skrze sultána a bez nasazení britského vojska v regionu. Zajistila politickou nehybnost mezi Maskatem a Ománem do doby po roku 1950, kdy objevy ropy ve vnitrozemí znovu rozpoutaly konflikty. Tajmúr posléze souhlasil se zkrácením doby svého setrvání ve funkci a získal tak půjčku od vlády Britské Indie s dobou splatnosti v řádu deseti let. Zapůjčené prostředky postačily k vyrovnání dluhů vůči obchodníkům. Když v roce 1932 sultán Tajmúr abdikoval z finančních důvodů, zdědil jeho nejstarší dvaadvacetiletý syn Saíd bin Tajmúr zadluženou vládu.

Později žil v zahraničí, většinou v Indii, která byla stále v područí Britů. Zemřel v indické Bombaji. Za svůj život byl šestkrát ženatý a zplodil pět synů a dceru.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Taimur bin Feisal na anglické Wikipedii.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]