Ta chvíle, ten okamžik

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ta chvíle, ten okamžik
Země původuČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Jazykčeština
Délka100 min
Žánrdrama
NámětOtakar Chaloupka
ScénářJiří Sequens, Václav Šašek
RežieJiří Sequens
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleFrantišek Němec, Daniela Kolářová, Luděk Munzar, Ladislav Frej
ProdukceJosef Císař
HudbaKarel Mareš
KameraJiří Šámal
StřihPetr Sitár
ZvukJiří Kejř
Výroba a distribuce
Premiéra15. 5. 1981
Produkční společnostFilmové studio Barrandov
Ta chvíle, ten okamžik na FPČSFDFDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ta chvíle, ten okamžik je československé filmové drama, které natočil režisér Jiří Sequens podle stejnojmenné novely Otakara Chaloupky v roce 1981.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

František Němec MUDr. Jan Kodet
Daniela Kolářová Helena Kodetová
Luděk Munzar Baumann
Ladislav Frej Brázda
Rudolf Jelínek řidič František
Petr Svojtka MUDr. Valsa
Libuše Geprtová Běla
Miluše Šplechtová sestra Vlasta
Jiří Strnad Karlík

Děj[editovat | editovat zdroj]

Příběh se odehrává v malém českém městě v zimě roku 1944. Jeho hrdinou je Jan Kodet, primář chirurgického oddělení místní nemocnice. S manželkou Helenou žije v bezdětném manželství a věnuje se především své odborné práci. Ta ale přináší i řadu lidských problémů – jeden z pacientů si např. úmyslně znečišťuje ránu, takže mu hrozí ztráta ruky. Komplikací, kterou primář musí nějak řešit, je také milostný poměr kolegy, mladého doktora Valsy, se zdravotní sestrou Vlastou; pohrozí jí propuštěním.

Jednoho dne cestou domů potká bývalého přítele Brázdu, s nímž se kvůli jeho radikálním názorům před lety rozešel. Ten ho žádá o pomoc pro partyzány – jídlo, obvazy, potravinové lístky. Když pak Kodet najde ve schránce protiněmecký leták, který je na ilegální tiskovinu zhotoven příliš kvalitně, vyhodnotí to jako zjevnou provokaci a rozhodne se odnést leták na gestapo, kde ho odevzdá přímo veliteli Baumannovi. Ukáže se, že šlo skutečně o provokaci, kvůli které pak je několik lidí zatčeno. Kvůli návštěvě na gestapu je ale primář považován za kolaboranta nejen lidmi z okolí, ale i svou sestřenicí Bělou. Ta odmítne pouštět ke Kodetům svého syna Karlíka, který tam dřív často pobýval.

Jedním z těch, kteří nařčení nevěří, je řidič nemocniční sanitky František. Přinese Kodetovi vzkaz od Brázdy, který jej znovu žádá o setkání a o pomoc. Za několik dní přichází František s tím, že v lese je zraněný člověk, a odjíždějí mu s Kodetem pomoci. Jsou však zastaveni nacistickými vojáky, musí na místo pěšky a tam zjistí, že raněný je právě Brázda. Zranění je vážné, ale Kodetovi s Františkem se podaří dopravit Brázdu ze zasněženého lesa do vily Kodetových, kde mu lékař operací zachrání život.

Malý Karlík uteče své mamince Běle do vily ke Kodetům a tam přítomnost raněného objeví. Nedopatřením to pak ale prozradí i zdravotní sestře Vlastě, která v obavách z propuštění a následného totálního nasazení udá Kodeta veliteli gestapa. To do vily vtrhne a Brázda se při zatýkání zastřelí; malý Karlík je před vilou nešťastně sražen autem gestapa. Jeho operace je poslední, kterou je Kodetovi ještě dovoleno provést...

Zajímavost[editovat | editovat zdroj]

Námětem filmu byla novela Otakara Chaloupky z roku 1976. Chaloupku k ní inspiroval skutečný příběh jeho vzdáleného příbuzného, někdejšího primáře nemocnice v Čáslavi MUDr. Jana Kafuňka (1899–1943). Ten se v roce 1941 stal členem ilegální vojenské organizace a měl na starosti zdravotní zajištění odboje. Po zatčení nacisty v roce 1943 zemřel Jan Kafuněk v koncentračním táboře v Osvětimi. Ve vestibulu čáslavské městské nemocnice byla v září 2011 primáři Kafuňkovi odhalena pamětní deska.[1]

Kniha i film byly ale zpracovány románově, takže plně neodpovídají skutečnostem.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Pamětní deska Jan Kafuněk | Spolek pro vojenská pietní místa. www.vets.cz [online]. [cit. 2021-11-26]. Dostupné online. 
  2. Příběh čáslavského lékaře, který nesmí být zapomenut: Čáslav. www.meucaslav.cz [online]. [cit. 2021-11-26]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • CHALOUPKA, Otakar. Ta chvíle, ten okamžik. 1. vyd. Praha: Československý spisovatel, 1976. 160 s. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]