Synoda v Béth Lapatu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vykopávky Gundišápúru (Béth Lapat)

Synoda v Béth Lapatu byl místní synod církve Východu, který se konal v roce 484 v perském městě Gundišápúr (syrsky Béth Lapaṭ). Koncilu předsedal metropolita Barsaumá z Nisibisu († 491), který měl dlouhodobý konflikt s patriarchou Babovajem ze Seleukie-Ktésifónu († 484).

Obsah jednání[editovat | editovat zdroj]

Žádné dokumenty této synody se nedochovaly, ale útržkovité údaje z jiných zdrojů naznačují, že se diskutovalo o různých ekleziologických otázkách a že byly přijaty disciplinární kánony proti simonii. Vzhledem k tomu, že metropolita Barsaumá byl zapojen do christologických sporů, má se za to, že bylo diskutováno také několik doktrinálních otázek a některé pozdější zdroje (dokumenty synody konané v roce 605) naznačují, že synoda z roku 484 přijala rezoluci na podporu teologického učení Theodora z Mopsuestie. († 428). Protože se z tohoto synodu nedochovala žádná vyznání ani teologická rozhodnutí, byl jeho výsledek mezi vědci předmětem různých domněnek a dohadů.[1][2][3]

Ve starších odborných pracích byl synod v Béth Lapatu často považován za rozhodující přelom, který znamenal oficiální přijetí nestorianismu církví Východu. Tyto názory byly kritizovány moderními učenci, kteří poukazovali na to, že teologická díla Nestoria († c. 450), který byl odsouzen na koncilu v Efezu v roce 431, nebyla až do 6. století přeložena do syrštiny. Byla tak k dispozici až dlouho po synodu z roku 484, který považoval za zdroj teologické inspirace díla Theodora z Mopsuestie.[4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Synod of Beth Lapat na anglické Wikipedii.

  1. Brock 1999, s. 282.
  2. Baum a Winkler 2003, s. 28-29.
  3. Brock 2006, s. 8.
  4. Baum a Winkler 2003, s. 30, 34.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • BAUM, Wilhelm; WINKLER, Dietmar W. The Church of the East: A Concise History. London-New York: Routledge-Curzon, 2003. Dostupné online. 
  • BROCK, Sebastian P. Doctrinal Diversity: Varieties of Early Christianity. New York and London: Garland Publishing, 1999. Dostupné online. Kapitola The Christology of the Church of the East in the Synods of the Fifth to Early Seventh Centuries: Preliminary Considerations and Materials, s. 281–298. 
  • BROCK, Sebastian P. Fire from Heaven: Studies in Syriac Theology and Liturgy. Aldershot: Ashgate, 2006. Dostupné online. 
  • CHABOT, Jean-Baptiste. Synodicon orientale ou recueil de synodes nestoriens. Paris: Imprimerie Nationale, 1902. Dostupné online. 
  • MEYENDORFF, John. Imperial unity and Christian divisions: The Church 450-680 A.D.. Crestwood, NY: St. Vladimir's Seminary Press, 1989. Dostupné online. 
  • WIGRAM, William Ainger. An Introduction to the History of the Assyrian Church or The Church of the Sassanid Persian Empire 100-640 A.D.. London: Society for Promoting Christian Knowledge, 1910. Dostupné online. 
  • WILMSHURST, David. The martyred Church: A History of the Church of the East. London: East & West Publishing Limited, 2011. Dostupné online.