Svatojiřský park

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Svatojiřský park
Parková úprava bývalého hřbitova
Parková úprava bývalého hřbitova
Lokalita
StátČeskoČesko Česko
KrajStředočeský
OkresNymburk
ObecNymburk
Zeměpisné souřadnice
Map
Specifikace
Výstavba14. století, 1787 rozšířen
Odkazy
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Svatojiřský park (od 14. století do roku 1965 Městský hřbitov v Nymburce) je městský park na území zrušeného městského hřbitova v Nymburce pojmenovaný podle renesančního kostela svatého Jiří.Nachází se na okraji historického jádra města, mezi ulicemi Tyršova, Svatojiřská a U Stadionu.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kostel svatého Jiří z roku 1569

Vznik[editovat | editovat zdroj]

První hřbitov vznikl okolo původního kostela už ve 14. století, roku 1569 zde na jeho základech postavena větší renesanční stavba. Poté, co se v rostoucím městě přestalo pohřbívat u kostela sv. Jiljí blízko hlavního náměstí, sloužilo pohřebiště jako hlavní městský hřbitov. Roku 1787 došlo k výraznému rozšíření areálu, kostel začal sloužit také jako hřbitovní kaple. Židé z okolí byli pohřbíváni na židovském hřbitově v Kovanicích.

Z důvodů rozrůstající se městské zástavby bylo rozhodnuto o založení nového městského hřbitova na západním okraji města poblíž silnice na Kostomlaty, zřízeného roku 1894 podle návrhu nymburského stavitele Červinky a užívaného od roku 1905. V roce 1924 bylo v na novém hřbitově zprovozněno krematorium.

Zrušení hřbitova[editovat | editovat zdroj]

Pohřbívání zde bylo ukončeno počátkem 60. letech 20. století, roku 1965 byl hřbitov oficiálně zrušen. V letech 1967 až 1969 pak proběhla necitelná asanace hřbitova, došlo k odstranění ostatků a náhrobků (historicky cenné objekty přeneseny do depozitářů). Část pozemku byla později zabrána pro stavbu nymburského zimního stadionu v 70. letech 20. století.

Jedinými ponechanými stavbami v areálu je secesní náhrobek inženýra Gustava Červinky a dále dvě velké kaplové hrobky z 19. století, rodiny Tozarowy a neoklasicistní hrobka neznáme rodiny.

Osobnosti pohřbené na tomto hřbitově[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]