Suzakumon

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Suzakumon
Rekonstruovaná brána Suzakumon paláce Heidžó ve městě Nara
Rekonstruovaná brána Suzakumon paláce Heidžó ve městě Nara
Základní informace
Pojmenováno poZhuque
Poloha
AdresaJaponskoJaponsko Japonsko
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Suzakumon (japonsky 朱雀門, Suzakumon či Šujakumon) byl hlavní vstup do císařských paláců v dávných japonských hlavních městech Fudžiwara-kjó (dnešní Kašihara), Heidžó-kjó (dnešní Nara) a později Heian-kjó (dnešní Kjóto). Nacházel se uprostřed jižní části císařských paláců a tvořil severní konec hlavních tříd Suzaku, které procházely středem měst až k branám Radžómon na jejich jihu.

Toto umístění přesně odpovídalo přejatým čínským vzorům a požadavkům pro stavbu paláců. V souladu se složitým systémem představ a zákonů geomantie musely být císařské paláce umístěny na severní straně obdélníkových měst a obráceny k jihu, aby vévodily přísně souměrnému územnímu plánu hlavních měst. Strážcem jihu byl Rudý ptačí drak Suzaku (朱雀), odtud název brány Suzakumon i hlavní třídy Suzaku neboli Velké cesty Rudého ptačího draka.

Suzakumon v Naře[editovat | editovat zdroj]

V roce 1993 padlo rozhodnutí o rekonstrukci brány Suzakumon bývalého paláce Heidžó ve městě Nara. Jednalo se o velmi obtížný projekt, o to složitější, že neexistovaly žádné dochované architektonické prvky ani jakékoli nákresy, jak vlastně narský Suzakumon vypadal. Byl proto vypracován hypotetický model založený na srovnatelné architektuře a nová brána byla postavena ze směsi tradičních materiálů (cypřišové dřevo a střešní krytina) a betonu, aby stavba odolala častým zemětřesením. Rekonstruovaná brána byla otevřena roku 1998.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Suzakumon na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]