Klouzek

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Suillus)
Tento článek je o rodu hub. O nerostu pojednává článek mastek.
Jak číst taxoboxKlouzek
alternativní popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Říšehouby (Fungi)
Oddělenístopkovýtrusné (Basidiomycota)
PododděleníAgaricomycotina
TřídaAgaricomycetes
Řádhřibotvaré (Boletales)
Čeleďklouzkovité (Suillaceae)
Rodklouzek (Suillus)
Druhy
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Klouzek (Suillus) je rod hub z čeledi klouzkovitých (Suillaceae). Houby tohoto rodu tvoří mykorhizu především s jehličnany.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Klobouk je masitý, většinou slizký a i za sucha lesklý. Vyskytují se však i druhy s kloboukem šupinatým a suchým klouzek (hřib) strakoš. Na klobouku je zejména v mládí patrné velum, ale není to 100% pravidlem. Právě slizkost klobouku někdy může odrazovat od sběru, slizkou vrstvu lze ale většinou snadno sloupnout. Snad v případě, kdy je plodnice vystavena přímému slunci, může být oloupání klobouku obtížnější. Třeň je s prstenem nebo s gutačními kapkami. Pouze vzácně je holý. Výtrusný prach je rezavě až olivově hnědý. Výtrusy jsou elipsovité až vřetenovité, hladké.

Obchod[editovat | editovat zdroj]

Obchodování je v České republice povoleno pouze s některými druhy. Jsou to: klouzek bílý (jen mladé plodnice), klouzek kravský (jen mladé plodnice), klouzek obecný, klouzek sličný, klouzek slizký, klouzek strakoš a klouzek zrnitý.[1] Při prodeji je dovoleno oloupání klobouků.[2]

Chráněné druhy[editovat | editovat zdroj]

Některé druhy klouzků se v České republice vyskytují zřídka nebo zcela výjimečně a zasluhují proto ochranu. U druhů označených jako CR (kriticky ohrožený) je v případě nálezu doporučeno kontaktovat nejbližší mykologickou společnost a tuto skutečnost ohlásit.

Seznam ohrožených druhů dle Červeného seznamu hub (makromycetů) České republiky (2006).[3]

český název vědecký název stupeň ohrožení v Česku[3]
Klouzek douglaskový Landkammerův Suillus lakei var. landkammeri EN
Klouzek sibiřský Suillus sibiricus CR
Klouzek tridentský Suillus tridentinus EN
Klouzek žlutavý Suillus flavidus EN

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Vyhláška č. 157/2003 Sb., o požadavcích na ovoce a zeleninu; příloha č.13 [online]. [cit. 2009-11-20]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-12-15. 
  2. Vyhláška č. 157/2003 Sb., o požadavcích na ovoce a zeleninu; §25 [online]. [cit. 2009-11-20]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-12-15. 
  3. a b Holec J. & Beran M. [eds.] (2006): Červený seznam hub (makromycetů) České republiky [Red list of fungi (macromycetes) of the Czech Republic]. – Příroda, Praha, 24: 1-282 [online]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]