Suchardova vila s ateliérem

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Suchardova vila)
Tento článek pojednává o vile v Praze ve Slavíčkově 6, postavené pro Stanislava Suchardu v letech 1904–07. Možná hledáte: vilu ve Slavíčkově 15, postavenou pro něj v letech 1895–96.
Suchardova vila
pohled od jihovýchodu
pohled od jihovýchodu
Základní informace
Slohraná secese
ArchitektJan Kotěra
Výstavba19041907
Přestavba19261928
StavebníkStanislav Sucharda
Další majiteléČSR
Současný majitelsoukromí majitelé–dědici
Poloha
AdresaSlavíčkova 6/248, Praha 6-Bubeneč, ČeskoČesko Česko
UliceSlavíčkova
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky44371/1-1470 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Suchardova vila v Praze, původně vila s ateliérem vznikla v letech 1904–1907 a nachází se ve Slavíčkově ulici č. 6, čp. 248, v Praze 6 – Bubenči. Stavbu na rohovém pozemku nynějších ulic Slavíčkova a Suchardova navrhl pro sochaře Stanislava Suchardu a jeho čtyřčlennou rodinu architekt Jan Kotěra. Vila se zahradou a ateliérem je zapsána v seznamu kulturních památek ČR a chráněna jako nemovitá památka.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

V roce 1901 vyhrál Stanislav Sucharda s architektem Aloisem Dryákem soutěž na vytvoření pomníku Františka Palackého v Praze.[2] Pro realizaci této zakázky potřeboval vhodné prostory a pro svoji rodinu se dvěma dětmi rodinné bydlení; jeho první vila postavená nedaleko v letech 1895–1896 už nestačila. Požádal proto svého přítele architekta Jana Kotěru o návrh nové vily s dostatečně velkým ateliérem. Výstavba probíhala v letech 1904–1907.

Charakter a popis stavby[editovat | editovat zdroj]

Architekt navrhl dvě budovy. Rodinnou vilu v raně secesním stylu, inspirovaném lidovou architekturou, s bohatě zdobeným průčelím a mansardovou střechou s hrázděnými štíty a budovu ateliéru na obdélném půdorysu, která byla úzkým „krčkem“ připojena k budově vily. Spojovací krček byl osvětlen prosklenou střechou, kterou zdobila socha stojícího rytíře. Tento prostor využíval Stanislav Sucharda jako knihovnu. V letech 1926–1928 byl ateliér od vily oddělen a přestavěn na obytný dům (čp. 628). Spolu s přestavbou ateliéru došlo i k zahradním úpravám, při kterých zanikl dřevěný kuželník na konci zahrady.

Ústředním prvkem interiéru vily se stala schodišťová hala. V přízemí se nacházely reprezentační prostory, hala osvětlená barevnými okenními výplněmi a stylová jídelna se vstupem na verandu. V hale byl umístěn, na přání architekta, reliéf Stanislava Suchardy Praha a Vltava. Patro bylo vyhrazeno ložnicím a hostinskému pokoji. V suterénu domu byl byt pro domovníka a sádrovna. Vila se stala místem setkávání Suchardových přátel ze spolku Mánes, mezi které patřili malíř Antonín Slavíček nebo sochař Josef Mařatka.

Současnost[editovat | editovat zdroj]

Od roku 2008 ve vile působí Muzeum Stanislava Suchardy, které vzniklo z iniciativy sochařových vnuků.[3]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2013-03-19]. Identifikátor záznamu 156729 : Vila Suchardova s ateliérem. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. Praha virtuální – Palackého náměstí
  3. PŮROVÁ, Zuzana. Z rodinné vily kulturní památkou. Vaše 6. 31. březen 2014, roč. II, s. 13. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • VEVERKA, Přemysl a kol. Slavné pražské vily. Praha: Foibos, 2004. 188 s. ISBN 80-7037-128-5. S. 33–36. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]