Kazetová puma

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Submunice)
Kazetová hlavice montovaná na rakety Honest John missile se submunicí M190 naplněnou bojovým plynem Sarinem (foto circa 1960).

Kazetová puma (anglicky cluster bomb) je druh kazetové munice. Skládá se z kontejneru (kazety), který obsahuje určité množství submunice, např. malých bomb.[1]

Odhazovatelná kazetová puma se do určeného prostoru přepraví obvykle pomocí letounu nebo balistické rakety. Např. bitevník Aero L-159 Alca může být vyzbrojen kontejnerovou pumou CBU-87 s 202 kusy submunice typu BLU-97/B. Nad cílem letoun odhodí kontejner, který se otevře v určité výšce nad zemí a tím uvolní submunici. Submunice tvořená např. malými bombami se rozlétne a při dopadu pokryje poměrně velký prostor.[2] Typickým použitím je nasazení proti živé síle, tankům, vzletovým plochám na letištích, pozemním komunikacím a elektrickému vedení. Submunice může obsahovat kovové špony, kuličky, střepiny, napalm, bojový plyn či bílý fosfor.

V roce 2008 byla v Dublinu podepsána Úmluva o zákazu kazetové munice. Podle této úmluvy smluvní strany mohou vlastnit jen určité minimální množství kazetové munice k výzkumným, tréninkovým a jiným stanoveným účelům. Za Českou republiku úmluvu podepsal ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Česká republika již v roce 2008 kazetovou munici nepoužívala, protože buď už byla zlikvidována, nebo její likvidace již probíhala. V dubnu 2008 zbývalo k likvidaci 67 kusů kontejnerů a 16 482 kusů submunice sovětské výroby, která by měla být podle plánu zlikvidována do konce roku 2011.[3] Někteří významní uživatelé kazetové munice, jako např. USA, Rusko, Čína, Indie, Pákistán, Sýrie a Izrael, však úmluvu nepodepsali.[4][5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Fotogalerie: Zakázaná kazetová bomba. Lidovky.cz [online]. MAFRA [cit. 2020-01-04]. Dostupné online. 
  2. http://www.youtube.com/watch?v=bYXdk-qTl5U
  3. http://www.army.cz/scripts/detail.php?id=12501
  4. RIDVANOVA, Jana; ČTK. Zákaz kazetové munice posoudí po vládě ještě poslanci. Deník Referendum [online]. Vydavatelství Referendum, 2010-12-29 [cit. 2020-01-04]. Dostupné online. 
  5. http://www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/1628712-asad-pro-ct-rebelove-jsou-jako-zoldaci-vetsina-plni-zajmy-jinych

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]