BLU-97/B

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
ZSU-23-4 jako cíl útoku AGM-154 Joint Standoff Weapon během cvičení.

BLU-97/B je submunice používaná v několika typech kazetových pum. Používá je např. americká armáda. Nálože obsažené v těchto bombách mají na svoje oběti kombinované trhavé a zápalné efekty. Je velmi efektivní a používaná především na zabíjení lidí, ničení materiálu a proti pancéři.

Záměna s humanitární pomocí[editovat | editovat zdroj]

V roce 2003 humanitární skupiny hlasitě upozorňovaly na fakt, že bomby BLC-97/B měly stejnou barvu a vzhled jako příděly jídla, které dostávaly děti v Afghánistánu.[1][2] Ačkoliv příděly jsou obdélníkového tvaru a bomby válcovitého, obojí shazují americká letadla a obojí mají stejnou žlutou barvu, podle které je lze snadno nalézt. Spojené státy odpověděly na protesty změnou barvy budoucích balíčků s přídělem potravin a varováním obyvatel veřejnými hlášeními a letáčky. Dle oficiálního stanoviska Pentagonu také nebyly bomby shazovány do stejných míst jako jídlo. „I přes podobnost barev, je velmi velmi nepravděpodobné, že by člověk vzal do rukou kazetovou bombu a myslel si, že je to jídlo“, řekl kontradmirál Craig Quigley, přidělený tajemník obrany pro veřejnost. Podle humanitárních organizací však nebezpečí hrozí především dětem, které neumí číst nebo neumějí anglicky.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku BLU-97/B Combined Effects Bomb na anglické Wikipedii.

  1. Geoff Keele. Concern that food ration and bomblet 'BLU 97' are identical in colour [online]. UNICEF, 2. dubna 2003. Dostupné online. 
  2. The use of cluster munitions in the war on terrorism. [online]. Dostupné online. 
  3. Richard Stupart. 7 worst international aid ideas [online]. 20. února 2012. Dostupné online.