Státní institut mezinárodních vztahů v Moskvě

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Státní institut mezinárodních vztahů v Moskvě
Datum založení14. října 1944
Vedení
RektorAnatolij Vasil‘jevič Torkunov
Další informace
AdresaMoskva, 119 454, Rusko
UliceVernadskogo Avenue
Zeměpisné souřadnice
ČlenstvíAsociace evropských univerzit, Asociace MBA a BRICS Universities League
www.mgimo.ru
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Státní institut mezinárodních vztahů v Moskvě (MGIMO) (rusky: Московский государственный институт международных отношений (университет) Министерства иностранных дел Российской федерации ) je diplomatická škola Ministerstva zahraničních věcí Ruska. Univerzita založená roku 1944 je považována za nejstarší a nejznámější ruskou školu určenou pro studium mezinárodních vztahů a přípravu diplomatů. Sídlo školy je na Vernadského prospektu v Moskvě.

MGIMO má v současnosti pověst elitního, i když kontroverzního ústavu. Ředitel centra postsovětských studií této univerzity Stanislav Čerjňavskij před pěti lety při návštěvě Prahy otevřeně přiznával, že MGIMO bylo úzce propojené se sovětskou tajnou službou.

Mnozí ze současných studentů pocházejí z rodin politických, ekonomických nebo intelektuálních elit Ruska. Na škole se vyučuje 53 jazyků. V dobách Sovětského svazu byla škola určena především studentům pocházejících z rodin členů komunistických stran Východního bloku.

V současnosti jsou součástí univerzity tři instituty, osm fakult a mj. tři programy postgraduálního studia Master of Business Administration. Celkový počet studentů se pohybuje okolo pěti tisíc.

Rektorem je Anatolij Vasiljevič Torkunov.

Českoslovenští studenti MGIMO[editovat | editovat zdroj]

V době totalitního režimu KSČ byla MGIMO jediná diplomatická škola ve východním bloku, takže na ní studovaly stovky československých studentů, kteří pak nastupovali na vysoké politické posty v Česku i na Slovensku.[1] Podle bývalého ředitele české kontrarozvědky Karla Randáka „ruské tajné služby zahraniční studenty rutinně po absolvování sledují, udržují s nimi kontakt a tipují si je jako možné spolupracovníky”. Absolventem je například Štefan Füle, Jan Kohout, Marek Dospiva, Jaroslav Haščák, Jozef Oravkin, Miloš Červenka, Peter Chrenko, Jaromír Johanes, ale také synové Gustáva Husáka, Vasila Biľaka, vnuk Antonína Zápotockého. Ne všichni velvyslanci školu ve svém životopise uvádí.[2]

Univerzita MGIMO
Univerzita MGIMO

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Moscow State Institute of International Relation na anglické Wikipedii.

  1. Mapování.cz - Investiční skupina PENTA: MGIMO, škola s démonickou pověstí. www.mapovani.cz [online]. [cit. 2019-08-27]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2018-12-02. 
  2. Absolventů moskevské školy MGIMO mezi českými velvyslanci přibylo, Polsko se jich zbavilo. HlídacíPes.org [online]. 2018-10-01 [cit. 2019-08-27]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]