Stefanie Hertelová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Stefanie Hertelová
Narození25. července 1979 (44 let)
Olešnice nad Halštrovem
Povoláníjódlerka, televizní moderátorka a zpěvačka
RodičeEberhard Hertel
Manžel(ka)Stefan Mross (2006–2012)
Leopold Lanner (od 2014)
DětiJohanna Mrossová
OceněníZlatá ladička (1997)
Zlatá ladička (1998)
Osgar (2003)
Zlatá ladička (2005)
Webová stránkawww.stefaniehertel.de
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Stefanie Anke Hertelová (nepřechýleně Hertel; * 25. července 1979, Olešnice nad Halštrovem) je německá zpěvačka populárních a lidových písní a televizní moderátoka. Stala se známá s titulem Über alles Bacherl geht Brückerl poté, co vyhrála Velkou cenu lidové hudby v roce 1992.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Stefanie Hertel vyrostla se třemi staršími sourozenci v Olešnici nad Halštrovem ve Fojtsku (německy Vogtland). Poprvé veřejně vystoupila se svým otcem Eberhardem Hertelem ve Falkensteinu ve věku čtyř let. V šesti letech měla své první televizní vystoupení Teddybärjodler v programu Oberhofer Bauernmarkt ve východoněmecké televizi. Po svém vystoupení s Carolin Reiberovou v show Volkstümliche Hitparade v roce 1990, podepsala smlouvu s mediálním manažerem Hansem R. Beierleiem. První setkání Stefanie se Stefanem Mrossem, který měl také uzavřenu smlouvu s Beierleinem, se uskutečnílo v úvodním kole Velké ceny lidové hudby (Grand Prix der Volksmusik) v Hofu. Mnoho jejích textů tehdy napsala Irma Holder.[1]

Ve Velké ceně lidové hudby v roce 1991 obsadila s titulem So a Stückerl heile Welt páté místo. Průlom v její hudební kariéře nastal v následujícím roce, kdy v roce 1992 vyhrála Velkou cenu lidové hudby s písní Über alles Bacherl geht a Brückerl. V září 1992 získala cenu RTL „Korunu lidové hudby“ (Krone der Volksmusik), jako „nejúspěšnější mladá zpěvačka“ (Erfolgreichste Nachwuchssängerin).

V roce 1994 nahráli Hertel a Mross své první vánoční album Weihnachten mit Dir. V roce 1995 se potřetí s Mrossem zúčastnila Grand Prix lidové hudby a s písní Ein Lied für jeden Sonnenstrahl se umístili na druhém místě. Od té doby často vystupovali společně, ale nadále pokračovali i jako sólisté.

V roce 1996 s otcem vydali společný singl Kleine Fische werden groß, s coververzí písně Als je weggaat od Vadera Abrahamse, v níž zpívá o rané lásce své dcery a jejím obávaném odchodu z domu rodičů.[2] V roce 1997 věnovala ARD Stefanii k jejím 18. narozeninám televizní speciál vysílaném z Europaparku Rust s názvem Lieder zum Verlieben.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Stefanie Hertel na německé Wikipedii.

  1. Anne Hähnig, Martin Machowecz: Stephanie Hertel: „Im Herzen Vogtländerin.“ www.zeit.de, 17. Juli 2019
  2. Eberhard Hertel & Stefanie Hertel – Kleine Fische werden gross In: hitparade.ch; abgerufen am 20. Juni 2019.
  3. Schön, talentiert und ein großes Herz: Stefanie Hertel In: Schlagerplanet.com; abgerufen am 20. Juni 2019.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]