Fojtsko

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Fojtské hrabství, Krajecké hrabství
(Královský rychtář)

Vögte von Weida, Gera und Plauen
Terra Advocatorum
 Svatá říše římská 11. století1563 Saské kurfiřtství 
Reusské říšské hrabství 
Státní znak
znak
Geografie
Mapa
Fojtsko v roce 1350
Weida (Osterburg), Gera, Plauen
Obyvatelstvo
„vogtlandština“ (východofranská němčina, bavorština)
Státní útvar
Svatá říše římskáSvatá říše římská Svatá říše římská
České královstvíČeské království České království
Státní útvary a území
Předcházející
Svatá říše římská Svatá říše římská
Následující
Saské kurfiřtství Saské kurfiřtství
Reusské říšské hrabství Reusské říšské hrabství

Fojtsko (německy Vogtland; výslovnost: IPA: [ˈfoːktˌlant], zvuk poslech; latinsky Terra advocatorum) je historické území na rozhraní českého regionu Ašsko v okrese Cheb a tří německých svobodných států Bavorsko, SaskoDurynsko. Historické označení Fojtsko/Vogtland pochází z dob, kdy bylo toto území spravováno fojty z Vidavy, Gery, Plavna a Krajce.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Německé Fojtsko[editovat | editovat zdroj]

Znak fojtů z Vidavy

Historické Fojtsko (či Vogtlandsko) zasahovalo do tří německých historických zemí (Bavorsko, SaskoDurynsko) a do dnešních Čech v okolí Aše. Název území pochází od fojtů (rychtářů, německy Vogt) měst Vidava (Weida), Gera, Plavno (Plauen) a Krajec (Greiz), jejichž správu zřejmě kolem roku 1180 svěřil císař Fridrich I. Barbarossa pánům z Vidavy. Spolu s tím jim propůjčil také fojtský titul (advocatus).

Postupně bylo území rozděleno na čtyři fojtství. Roku 1254 uzavřeli tito fojtové s míšeňským markrabětem smlouvu o spojenectví, ve které vystupovali společně. Ve svém dokumentu fojtové píší o zemi markraběte (terra marchionis) v protikladu o „naší zemi“ (terra nostra). Markrabě pro jejich území použil označení „terra advocatorum“, tedy země fojtů, Land der Vögte. V roce 1317 a později se pak objevovalo označení „woyte lande“ či v různých obměnách, a poté se ustálilo na podobě Vogtland, která je poprvé doložena k roku 1343.

České Fojtsko[editovat | editovat zdroj]

České Fojtsko (das böhmische Vogtland) má vztah k Ašsku, které bylo dlouho součástí Chebska (Egerland). Chebsko bylo původně součástí německé říše, ovšem ve 12. a 13. století se o něj vedly spory, bylo dáno nejprve jako věno a poté do zástavy české koruně, než se stalo trvale součástí Českého království. V souvislosti s nacionalistickými tendencemi v první polovině 20. století proběhly ještě pokusy o odtržení a v době druhé světové války spadalo pod správu německých úřadů.

Nedávná historie a současnost[editovat | editovat zdroj]

Poloha Fojtska (Land der Vögte) na mapě Německa

Německý Zemský okres Fojtsko vznikl 1. ledna 1996, spojením zemských okresů Auerbach, Klingenthal, Oelsnitz (Olešnice), ReichenbachPlavno. Původně, podle návrhu zákona z roku 1992 měly vzniknout sjednocením dva zemské okresy: z okresů Plauen (Plavno), Oelsnitz (Olešnice) a z části okresu Klingenthal měl vzniknout „Elsterkreis“ (zemský okres Halštrov), a z okresů Auerbach, Reichenbach a druhé části okresu Klingenthal poté tzv. zemský okres „Göltzschtal“. Tento návrh zákona byl v roce 1993 přijat, ale kvůli protestům byl zrušen. Přijat a realizován byl až druhý návrh zákona z roku 1995, který navrhoval spojit všechny uvedené okresy do jednoho celku tak, aby vznikl jeden zemský okres s názvem Fojtsko (Vogtland).

V rámci saské krajské reformy z roku 2008 bylo až doposud samosprávné město Plavno včleněno 1. srpna 2008 do zemského okresu Fojtsko.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]