Staremapy.cz

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Staré mapy.cz je česká webová stránka zpřístupňující digitalizované mapové sbírky českých paměťových institucí (knihovny, muzea,univerzity apod.) Cílem projektu je zlepšit přístupnost digitalizovaných mapových sbírek českých paměťových institucí.

Účastníci projektu[editovat | editovat zdroj]

Na projektu se podílí tyto české paměťové instituce:

Princip projektu[editovat | editovat zdroj]

Na webové stránce Staremapy.cz jsou zpřístupněny digitalizované mapy českých paměťových institucí. Dobrovolníci z řad uživatelů webu pak souběžně označují stejné lokality na historické a současné mapě (tzv. georeferencování, umisťování map). Uživatelé webu mohou snadným způsobem vytvořit 3D vizualizaci starých map v Google Earth. Podmínkou pro zapojení do projektu je registrace na webu[1] . Registrace slouží jednak jako nástroj motivace dobrovolníků (na webu je žebříček nejaktivnějších dobrovolníků, probíhá soutěž), ale také jako nástroj pro zajištění kvality získaných dat. K 12.10. 2015 bylo dobrovolníky zpracováno 31275 vložených map[2] . Zpracovaná data umožňují vizuální vyhledávání v mapových sbírkách a zpřístupnění českých mapových sbírek v celosvětových databázích.

Technologie[editovat | editovat zdroj]

Klíčovou softwarovou technologií používanou v projektu Staremapy.cz je Georeferencer. Vychází z technologie open layers a Google App engine umožňuje komukoliv umisťovat body (georefencovat) na mapy umístěné kdekoliv na internetu.[3] . Technologie pro zpřístupnění mapových sbírek v České republice jsou vyvíjeny rámci společného projektu Moravské zemské knihovny, Masarykovy univerzity a Univerzity Karlovy Technologie pro zpřístupnění mapových sbírek (TEMAP).

Historie[editovat | editovat zdroj]

  • V březnu roku 2011 byl zahájen projekt TEMAP.
  • 21. března 2014 spuštění webu Staremapy.cz při příležitosti otevření mapové sbírky Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.[4] .

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ikaros.cz [online]. [cit. 2015-10-12]. Roč. 17, čís. 4. ISSN 1212-5075. 
  2. Staré mapy.cz [online]. [cit. 2015-10-12]. [www.staremapy.cz Dostupné online]. 
  3. ŽABIČKA, Petr. Volně dostupné nástroje z produkce projektu Staré mapy. Knihovna [online]. 2010 [cit. 2015-11-10]. Roč. 21, čís. 1. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2016-03-04. ISSN 1801-3252. 
  4. Zajímavý projekt: staremapy.cz. Manuscriptorium [online]. [cit. 2015-10-09]. Dostupné online. [nedostupný zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]