St. Paul's Bay

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
St. Paul's Bay
Saint Paul's Bay
Saint Paul's Bay, Malta
Saint Paul's Bay, Malta
St. Paul's Bay – znak
znak
St. Paul's Bay – vlajka
vlajka
Poloha
Souřadnice
Časové pásmoUTC+1
StátMaltaMalta Malta
St. Paul's Bay na mapě
St. Paul's Bay
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha14,47 km²
Počet obyvatel21 046 (březen 2014)
Hustota zalidnění1 454,5 obyv./km²
Správa
Oficiální webwww.victoria.org.mt
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Saint Paul's Bay, dalším jménem San Pawl il-Baħar, je město v Severním regionu ostrovního státu Malta. Je situován šestnáct kilometrů severozápadně od hlavního města Valletty. Saint Paul's Bay je největším městem v severním regionu a sídlem jeho Regionálního výboru.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Opevněná věž Wignacourt Tower

Nejstarší archeologické nálezy potvrzují osídlení lidmi v oblasti St. Paul's Bay až do období let 4000 př. n. l. Jde především o pozůstatky megalitických chrámů v Buġibbě a Xemxiji. Kromě toho se zde nalézají také doposud nevysvětlené „koleje“, souběžné linie zahloubené do podkladu například na Wardija Ridge v Busewdien.[1] Byly zde nalezeny také Punské hrobky a další pozůstatky z doby bronzové. Během římského období se Saint Paul's Bay stal důležitým přístavem. Pozůstatky římského silničního provozu, zbytky lázní nebo staré včelí úly byly nalezeny v Xemxiji, na mořském dně byly nalezeny lodní kotvy z římských plavidel.

Podle páté knihy Nového zákona Skutky apoštolů ztroskotala loď vezoucí apoštola Pavla do Říma na ostrově, který řada historiků určila jako Maltu. Tradičně jsou Ostrov Svatého Pavla a Záliv Sv. Pavla (St. Paul's Bay) označovány jako místo, kde ke ztroskotání došlo.[2]

Během období vlády Řádu Maltézských rytířu zde byla vybudována řada opevnění. Prvním z nich byla opevněná věž Wignacourt Tower, postavená v roce 1610, která je nyní nejstarší přežívající strážní věží na Maltě. Qawra Tower byla postavena v roce 1638 a další tři pevnůstky byly postaveny na různých částech pobřeží zálivu svatého Pavla. Z nich dnes přežívá pouze Arrias Battery, protože Dellija Redoubt a Perellos Redoubt byly zničeny v 20. století.

Další informace[editovat | editovat zdroj]

V části/městečku Qawra se nachází oceanárium Malta National Aquarium.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Dillon, Paddy Walking in Malta Cicerone Press (1 Oct 2004) ISBN 978-1-85284-422-6 p.107
  2. St. Paul in Malta [online]. [cit. 2014-08-26]. Dostupné online. 
  3. DISCOVER THE AQUARIUM. www.aquarium.com.mt [online]. [cit. 2023-01-27]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]