Střílky (hrad)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Střílecký hrad)
Střílky
Zřícenina hradu v roce 2014
Zřícenina hradu v roce 2014
Základní informace
Slohgotický
Výstavba13. století
Zánik16. století
StavebníkSmil ze Zbraslavi a Střílek
Poloha
AdresaStřílky, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Střílky
Střílky
Další informace
Rejstříkové číslo památky35892/7-6149 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Střílky jsou zřícenina hradu v pohoří Chřiby. Nachází se 1,5 km jihovýchodně od stejnojmenné obce v okrese Kroměříž ve Zlínském kraji. Pozůstatky hradu jsou chráněny jako kulturní památka.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Hrad založil moravský šlechtic Smil ze Zbraslavi a Střílek. Ten zemřel jako bezdětný a hrad připadl odúmrtí králi. Ten ho roku 1321 zastavil Jindřichu Železnému z Lipé, stejnojmennému synovi proslulého velmože a tehdejšího moravského hejtmana. Krátce po polovině 14. století získal hrad moravský markrabě Jan Jindřich a následně dědictví jeho syn Jošt Lucemburský. Ten panství roku 1406 zastavil Vznatovi Hechtovi z Rosic. Hrad přečkal husitské války a česko-uherské války. Roku 1481 hrad koupili zbohatlí vladykové z Ojnic, ale po nabytí Bučovic roku 1511 přesídlili tam a hrad opustili. V roce 1542 se Střílky uvádějí jako pusté.

Ohrožení památky[editovat | editovat zdroj]

V druhé polovině 20. století byl zbořen pozůstatek průčelí hradního paláce. Torzo hradu je trvale ohroženo destrukcí, lesním hospodařením a nelegálními výkopy. Nejvíce je ohroženo torzo kruhové věže, kde hrozí zřícení jejích horních partií.[2]

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Zřícenina hradu je přístupná z obce Střílky po naučné stezce Příroda a okolí Střílek.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2016-11-10]. Identifikátor záznamu 147712 : Hrad Střílky, zřícenina. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. Seznam ohrožených nemovitých památek: hrad Střílky, zřícenina [online]. Praha: Národní památkový ústav, 2014-07-28 [cit. 2018-09-14]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]