Přeskočit na obsah

Antoni Gaudí: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Escarbot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.3) (Robot: Přidávám li:Antoni Gaudí
Rubinbot (diskuse | příspěvky)
Řádek 147: Řádek 147:
[[eu:Antoni Gaudí]]
[[eu:Antoni Gaudí]]
[[ext:Antoni Gaudí]]
[[ext:Antoni Gaudí]]
[[fa:آنتونی گائودی]]
[[fa:آنتونی گادی]]
[[fi:Antoni Gaudí]]
[[fi:Antoni Gaudí]]
[[fr:Antoni Gaudí]]
[[fr:Antoni Gaudí]]

Verze z 3. 3. 2013, 17:47

Antoni Gaudí

Antoni Gaudí y Cornet (25. června 1852 Reus u Tarragony10. června 1926 Barcelona) byl katalánský architekt, významný představitel secese.

Životopis

Narodil se 25. června 1852 v Reusu u Tarragony Francescovi Gaudímu (povoláním kovář) a jeho manželce Antonii Cornetové jako jejich páté dítě. Gaudí byl v dětství často nemocný. Po plicní infekci se u něho vyvinula revmatická artritida, následkem které občas ani nemohl chodit.

Školní docházku zahájil v obecné škole Rafaela Palaua. Brzy pak přešel do malé podkrovní školy založené Franciscem Berenguerem a od roku 1863 pak až do roku 1868 studoval v církevní škole Colegio de los Padres Escolapios. Ve škole byl průměrným žákem, jediný předmět, ve kterém vynikal, byla geometrie. Již od mládí byl zaujat přírodou, což se projevuje v jeho tvorbě v podobě balkónů připomínajících chaluhy (Casa Mila), sloupů připomínajících stromy (Güellův park) ap.

Roku 1869 odjel s bratrem do Barcelony, kde začal studovat na přírodovědecké univerzitě. 24. října 1874 Gaudí úspěšně složil všechny předepsané zkoušky, a mohl tak začít se studiem architektury na Escola Provincial d´Arquitektura. 15. března 1878 pak získal diplom architekta.

V roce 1878 navrhl svůj první dům (Casa Vicens). Nesnaží se napodobit žádný jiný styl, je naprosto originální. Klíčovovým se stalo jeho setkání s člověkem jménem Eusebi Güell. Ten se stal jeho hlavním mecenášem a díky němu vznikla mnohá jeho skvostná díla. V roce 1883 zahájil svůj vrcholný projekt, dosud nedostavěná katedrála Sagrada Familia. V průběhu její stavby se zabýval i jinými díly, například Palác rodiny Güellů, kde poprvé navrhoval i interiér, nebo Güellský park, dodnes jeden z klenotů Barcelony. Od roku 1914 až do své smrti v roce 1926 se plně věnoval stavbě katedrály Sagrada Familia. Jeho posledním přáním bylo, aby byla postavena čistě z darovaných peněz. Proto se staví dodnes — předpokládaný rok dostavby má být rok 2026.

Žil samotářsky, značně asketicky a v naprosté oddanosti své umělecké práci, nikdy se neoženil. 7. července 1926 utrpěl těžká zranění při srážce s tramvají, zemřel o tři dny později. Kvůli svému chudému oděvu byl považován za žebráka, identifikoval ho až kaplan chrámu Svaté rodiny Mosén Gil Parés.

Byl vegetarián, ne ale z etických, jako spíše ze zdravotních důvodů, trpěl totiž silným revmatismem.

V současné době v katolické církvi probíhá proces Gaudího beatifikace. [1]

Stavby

Sagrada Familia

Literatura

  • ZERBST, Rainer. Antoni Gaudí. Překlad Miroslav Veselý. [s.l.]: Benedikt Taschen / Vydavateľstvo Slovart, 1985. ISBN 3-8228-9715-9. 

Reference

Externí odkazy

Logo Wikimedia Commons Galerie Antoni Gaudí na Wikimedia Commons

CHYBA: {{Wikicitáty}} — Chybí některý z parametrů „dílo“, „kategorie“, „osoba“, „téma“.

Šablona:Link FA Šablona:Link FA Šablona:Link FA Šablona:Link FA Šablona:Link FA Šablona:Link FA Šablona:Link GA