Pamplona: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
JYBot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.1) (Robot: Přidávám th:ปัมโปลนา
JYBot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.1) (Robot: Přidávám cbk-zam:Pamplona
Řádek 71: Řádek 71:
[[bs:Pamplona]]
[[bs:Pamplona]]
[[ca:Pamplona]]
[[ca:Pamplona]]
[[cbk-zam:Pamplona]]
[[cy:Pamplona]]
[[cy:Pamplona]]
[[da:Pamplona]]
[[da:Pamplona]]

Verze z 12. 2. 2013, 13:49

Šablona:Infobox sídla světa

Pamplona (baskicky Iruña či Iruñea) je hlavní město španělského autonomního společenství Navarra. Žije zde více než 196 000 obyvatel. Pamplona se nachází 92 km jižně od San Sebastiánu a 407 km severovýchodně od Madridu. Ve městě stojí gotická katedrála. Opus Dei zde provozuje Navarrskou univerzitu.

Sport

Město je domovem úspěšného fotbalového klubu CA Osasuna. Ve městě také sídlí jeden z nejlepších házenkářských týmů světa Portland San Antonio.

Běh

Světoznámou se stala zdejší tradiční akce zvaná běh v Pamploně, kdy po ulicích města volně pobíhají býci. Tento běh se koná u příležitosti oslav sv. Fermína, patrona Navarry. Oslavy začínají 6. července v pravé poledne a končí 14. července o půlnoci. Encierro, jak se tento běh nazývá, původně sloužil k rannímu přesunu býků z ohrady pod městskými hradbami do arény, kde se odpoledne konají býčí zápasy. Masová aktivní účast veřejnosti při těchto bězích je záležitostí až druhé poloviny 20. století. Vzdálenost mezi ohradou a býčí arénou je 850 m. Tento koridor, který protíná historické centrum města, je předem daný a bezpečně oddělený od ostatních částí města.


Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Pamplona na Wikimedia Commons

Šablona:Link FA