Garage (hudební skupina): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m +Portál Hudba
mBez shrnutí editace
Řádek 3: Řádek 3:


== Historie ==
== Historie ==
V průběhu 80. let kapelou prošla celá řada hudebníků působících na české nezávislé scéně. V roce [[1982]] přichází bubeník [[Antonín Pěnička]] a zpěvák [[Tony Ducháček]], který přináší zkusmo nejen písně [[Lou Reed]]a, [[Velvet Underground]] a [[Iggy Pop]]a, ale také vlastní [[text]] y, jež se rychle stávají základem tvorby Garáže. V letech [[1983]]-[[1984|84]] vznikají první [[demokazety]] (''Garáž... byla a je'', ''Garáž? Na tu nemáš!'') a některé své skladby podstupuje také [[Milan Hlavsa|Milan 'Mejla' Hlavsa]], člen skupiny [[The Plastic People of the Universe]].
V průběhu 80. let kapelou prošla celá řada hudebníků působících na české nezávislé scéně. V roce [[1982]] přichází bubeník [[Antonín Pěnička]] a zpěvák [[Tony Ducháček]], který přináší zkusmo nejen písně [[Lou Reed]]a, [[Velvet Underground]] a [[Iggy Pop]]a, ale také vlastní [[text]]y, jež se rychle stávají základem tvorby Garáže. V letech [[1983]]-[[1984|84]] vznikají první [[demokazety]] (''Garáž... byla a je'', ''Garáž? Na tu nemáš!'') a některé své skladby podstupuje také [[Milan Hlavsa|Milan 'Mejla' Hlavsa]], člen skupiny [[The Plastic People of the Universe]].


Za [[Komunistický režim v Československu|komunistického režimu v průběhu 80. let]] bylo kapele zřídka dovoleno hrát oficiálně a pokud ano, nikdy nebylo dovoleno, aby kapela hrála za [[peníze]], přestože byla velice populární.{{Doplňte zdroj}} Garage (tehdy Garáž) bylo dovoleno pravidelně hrát jen v pražském klubu [[Na Chmelnici]] a v brněnském klubu [[Musilka]]. V těchto dvou klubech kapela směla hrát jednou měsíčně, jinak se musela zaměřit na nepravidelné hraní na předměstích, ve vesnických hospodách a na svatbách.{{Doplňte zdroj}}
Za [[Komunistický režim v Československu|komunistického režimu v průběhu 80. let]] bylo kapele zřídka dovoleno hrát oficiálně a pokud ano, nikdy nebylo dovoleno, aby kapela hrála za [[peníze]], přestože byla velice populární.{{Doplňte zdroj}} Garage (tehdy Garáž) bylo dovoleno pravidelně hrát jen v pražském klubu [[Na Chmelnici]] a v brněnském klubu [[Musilka]]. V těchto dvou klubech kapela směla hrát jednou měsíčně, jinak se musela zaměřit na nepravidelné hraní na předměstích, ve vesnických hospodách a na svatbách.{{Doplňte zdroj}}

Verze z 2. 6. 2011, 13:49

Garage je česká rocková hudební skupina, často označována jako undergroundová, kterou pod původním názvem Garáž založil v roce 1979 baskytarista Ivo Pospíšil. V průběhu 80. let Garáž patřila k nové generaci mladých nezávislých kapel inspirovaných punkem, postpunkem, pub rockem a novou vlnou.

Historie

V průběhu 80. let kapelou prošla celá řada hudebníků působících na české nezávislé scéně. V roce 1982 přichází bubeník Antonín Pěnička a zpěvák Tony Ducháček, který přináší zkusmo nejen písně Lou Reeda, Velvet Underground a Iggy Popa, ale také vlastní texty, jež se rychle stávají základem tvorby Garáže. V letech 1983-84 vznikají první demokazety (Garáž... byla a je, Garáž? Na tu nemáš!) a některé své skladby podstupuje také Milan 'Mejla' Hlavsa, člen skupiny The Plastic People of the Universe.

Za komunistického režimu v průběhu 80. let bylo kapele zřídka dovoleno hrát oficiálně a pokud ano, nikdy nebylo dovoleno, aby kapela hrála za peníze, přestože byla velice populární.[zdroj?] Garage (tehdy Garáž) bylo dovoleno pravidelně hrát jen v pražském klubu Na Chmelnici a v brněnském klubu Musilka. V těchto dvou klubech kapela směla hrát jednou měsíčně, jinak se musela zaměřit na nepravidelné hraní na předměstích, ve vesnických hospodách a na svatbách.[zdroj?]

Skupině v té době nebylo dovoleno vydávat oficiální alba a tak jejich nahrávky, často nahrávané ve skutečných garážích, obíhaly samizdatově na páscích a na kazetách.

V roce 1985 přišel kytarista Jan Macháček a společně se skupinou zažívá kromě jiného období hledání stylu s dechovou sekcí, které ale netrvá dlouho. O dva roky později se hostujícím hráčem na kytaru stal již zmíněný Milan Hlavsa. Kapela se v 80. letech zúčastnila bezpočtu neoficiálních koncertů a večírků. První oficiální nahrávky vznikly až po revoluci.

Po revoluci v roce 1989 konečně přišla příležitost oficiálně nahrávat desky a koncertovat bez omezení. V těchto letech Garáže zažila jakýsi vrchol své popularity a odehrála další desítky koncertů v Čechách, na Slovensku i v zahraničí.[zdroj?] V roce 1992 se představila také v klubech v New Yorku, Švýcarsku a Německu a na festivalech v Belgii a Francii. V té době už s kapelou hrál Josef Karafiát, jeden z nejuznávanejších sólových kytaristů v Praze, který žil deset let v Kanadě a po revoluci se vrátil do Čech. V roce 1994 Garáž uspěla s písničkou Berlín u posluchačů hitparády Radio France International a následně byla pozvána na přehlídku do Cannes.[zdroj?]

V roce 1993 se Garáž po velkých neshodách rozešla s zakladatelem a manažerem Ivo Pospíšilem, který si nechal původní název Garáž. Ivo Pospíšil poté se svojí novou Garáží pod původním jménem ještě nějakou dobu koncertoval. Zbytek původní Garáže se přejmenoval na Garage a Tony Ducháček, mimo jiné i proto, aby předešel zmatkům, které ve fanoušcích existence Pospíšilovy Garáže bez Ducháčka a ostatních muzikantů vyvolávala. Na místo Pospíšila přišel nový baskytarista David Fikrle a saxofonista Jarda Jeřábek. Zbytek kapely zůstal beze změn.

Hudební styl

Písničky a hudba Garage jsou založené na osobnosti charismatického zpěváka Tonyho Ducháčka, který je také autorem většiny textů založených na unikátním periferním slangu se spoustou poetické imaginace.[zdroj?] Hudbu k většině skladeb složili Jan Macháček a Josef Karafiát.

Na CD Black!, které vyšlo na počátku roku 2009 po osmi letech od vydání poslední desky, hudbu složili Jan Macháček a Josef Karafiát, po jedné skladbě pak David Fikrle (píseň Ryba) a občas hostující kytarista Robert Jína (piseň Havran).

Obsazení

Diskografie

  • Garáž... byla a je MC (1984)
  • Garáž? Na tu nemáš! MC (1988)
  • The Best Of Garáž, LP (1990)
  • Vykopávky Praha LP,CD (1990)
  • Garáž - Demo CD (1991)
  • Garáž - Praha LP,CD, MC (1991), reedice 1993
  • Garáž No1-1981 CD (1993)
  • No Parking CD, MC (1993)
  • Apogeum CD, MC (1996)
  • Nepohádka CD (2000)
  • BLACK ! CD (Respekt, 2009)

Externí odkazy

  • oficiální webové stránky kapely [1] www.garageband.cz
  • myspace kapely [2] www.myspace.com/garagetonyduchacek