Obřízka: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m Portálové šablony dle doporučení (s pomocí dat od Dannyho B.)
oprava pravopisné chyby (před opravou: psychycky)
Řádek 13: Řádek 13:
* Téměř vůbec se neprovádí ve Středomoří, Jižní Americe, Skandinávii a nemuslimské části Asie. Samotné země EU mají spíše mizivá čísla (5 % apod.) obřezané populace (vyjma Velké Británie).
* Téměř vůbec se neprovádí ve Středomoří, Jižní Americe, Skandinávii a nemuslimské části Asie. Samotné země EU mají spíše mizivá čísla (5 % apod.) obřezané populace (vyjma Velké Británie).


* Když je obřízka prováděna z důvodu léčení fimózy není nutné vždy odstranit celou předkožku, někdy stačí odstranit pouze její zúženou část. Dnes se často používá léčení pomocí steroidních mastí, které problém fimózy úspěšně řeší ve 40% případů. U ostatních je chirurgický zákrok nezbytný. Problém fimózy by měl být vyřešen před pubertou, protože v období puberty se chlapci velmi stydí a zákrok je pro ně psychycky velmi nepřijemný a často se, ke své škodě, řešení problému vyhýbají. Úzká předkožka může velmi negativně ovlivnit start do sexuálního života.
* Když je obřízka prováděna z důvodu léčení fimózy není nutné vždy odstranit celou předkožku, někdy stačí odstranit pouze její zúženou část. Dnes se často používá léčení pomocí steroidních mastí, které problém fimózy úspěšně řeší ve 40% případů. U ostatních je chirurgický zákrok nezbytný. Problém fimózy by měl být vyřešen před pubertou, protože v období puberty se chlapci velmi stydí a zákrok je pro ně psychicky velmi nepřijemný a často se, ke své škodě, řešení problému vyhýbají. Úzká předkožka může velmi negativně ovlivnit start do sexuálního života.


== Lékařské důvody ==
== Lékařské důvody ==

Verze z 10. 3. 2011, 01:18

Soubor:How to keep foreskin back.jpg
Mužská obřízka
Obřezaný penis
Neobřezaný penis
Porovnání před a po obřízce

Mužská obřízka (cirkumcize) je malý chirurgický zákrok, při kterém je odstraněna předkožka - kožní řasa, která překrývá žalud penisu. Rozlišuje se obřízka částečná a úplná. Na celém světě je obřezána asi čtvrtina všech mužů. Tento podíl se však v jednotlivých zemích velmi liší. V USA je například obřezáno v současnosti (r. 2009) asi 85 % dospělých mužů (procento každoročně klesá), zhruba 12 % ve Velké Británii. Obřízka je zcela běžná v afrických zemích a z náboženských důvodů u židovských chlapců, kde je symbolickou smlouvou člověka s Bohem. Bůh uložil Abrahamovi, aby se na znamení smlouvy obřezal. Od té doby je tak činěno všem židovským chlapcům. Zákrok, při kterém se provádí obřízka u chlapců, se nazývá Brit mila. Také muslimští chlapci a muži jsou obřezaní.

Fakta a čísla

  • Celosvětově je obřezáno okolo 37 % mužské populace. Z toho je více než dvě třetiny (cca 21 %) je muslimů. Židovské obyvtelstvo netvoří v celosvětovém půzkumu ani 1 %.
  • Téměř vůbec se neprovádí ve Středomoří, Jižní Americe, Skandinávii a nemuslimské části Asie. Samotné země EU mají spíše mizivá čísla (5 % apod.) obřezané populace (vyjma Velké Británie).
  • Když je obřízka prováděna z důvodu léčení fimózy není nutné vždy odstranit celou předkožku, někdy stačí odstranit pouze její zúženou část. Dnes se často používá léčení pomocí steroidních mastí, které problém fimózy úspěšně řeší ve 40% případů. U ostatních je chirurgický zákrok nezbytný. Problém fimózy by měl být vyřešen před pubertou, protože v období puberty se chlapci velmi stydí a zákrok je pro ně psychicky velmi nepřijemný a často se, ke své škodě, řešení problému vyhýbají. Úzká předkožka může velmi negativně ovlivnit start do sexuálního života.

Lékařské důvody

V historických dobách bývala obřízka rozšířeným zpousobem léčení v případech fimózy a parafimózy. V dnešní medicínské praxi je tato metoda používána méně.[1]

  • Fimóza – předkožka je natolik zúžená, že ji nelze přetáhnout přes žalud a nepomohlo uvolnění například pomocí kortikoidních mastí. Rozlišujeme jednoduchou a relativní fimózu [2]. Za relativní fimózu označujeme stav, kdy předkožka v erekci nelze volně stáhnout s žaludu. Relativní fimóza je častým důsledkem léčby steroidních mastí, kdy se předkožku podaří, díky masti, přetáhnout, ale při erekci fimoza zůstává.
  • Parafimóza – Předkožku sice lze přetáhnout přes žalud, ale je natolik úzká, že ho zaškrtí, což zamezí jeho zásobování krví. Tento stav je nutné okamžitě odstranit, jinak může dojít k velmi vážným zdravotním problémům vedoucím až k odumření tkání. Parafimózový stav vzniká i jako vedlejší důsledek léčby steroidní mastí a to zejména u chlapců v pubertě. Mast uvolní předkožku jen natolik, že ji lze stáhnout za žalud, jen na neztopořeném penisu . Obnažení žaludu však často způsobí erekci a úzká předkožka pak začne zaškrcovat žalud. Tento nebezpečný stav, není-li řešen během několika hodin, může vyústit v amputaci žaludu nebo penisu.
  • Jako účinné a trvalé řešení opakovaných infekčních onemocnění žaludu a předkožky.

Kdo provádí obřízku

V ČR se obřízka provádí na urologii (za předpokladu, že mají k dispozici operační sál) nebo na plastické chirurgii.

Průběh obřízky

Naprostá většina obřízek se v rozvojových zemích i jinde ve světě provádí bez anestézie, často i bez dezinfekce a jen pomocí primitivních nástrojů. Pouze v západních zemích a ve velkých městech se obřízka provádí v klinických podmínkách. Například ve vcelku europeizovaném Turecku probíhá 85 % obřízek tradičně (v domácích podmínkách), 10 % provádí zdravotnicky vyškolená osoba a jen 5 % lékař.[3]

Minimum (méně než 15 %) provedených obřízek se provádí v nemocnici. V takovém případě pacient před zákrokem absolvuje klasické předoperační vyšetření. Zákrok probíhá při anestezií, takže je takřka bezbolestný.

  • Celková anestezie
    • Výhody
      • Pacient prospí celý zákrok, takže necítí vůbec žádnou bolest.
    • Nevýhody
      • Časově náročnější – trvá delší dobu, než se z toho pacient vzpamatuje.
      • Po probrání se z narkózy je zpravidla pociťována nevolnost.
      • Není možné v den zákroku řídit.
  • Lokální anestezie – je provedena aplikace znecitlivující látky do penisu několika injekční vpichy.
    • Výhody
      • Menší zátěž pro organismus než celková anestezie.
      • Je možné opustit nemocnici už 30-60 min. po zákroku
      • Je možné řídit po zákroku.
    • Nevýhody
      • Někomu může být nepříjemné být při vědomí během operačního zákroku.
      • Samotná aplikace anestetika může být trochu bolestivá (pozn. tuto malou nepříjemnost lze řešit znecitlivující mastí EMLA před provedením vpichů).

Samotný zákrok trvá běžně 15–20 minut. Je při něm kůže odstraněna buď skalpelem nebo speciálními nůžkami. Rána je pak sešita několika stehy. Při obřízce lze přihlédnou k přání pacienata a odstranit více vnitřní nebo vnější předkožky. Úplná obřízka, oproti částečné, se vyznačuje rychlejším hojením a výrazně menším počtem pooperačních komplikací.

Odkazy

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu obřízka na Wikimedia Commons

Reference

  1. Phimosis and Paraphimosis: Treatment & Medication
  2. http://www.stefajir.cz/?q=fimoza
  3. Male circumcision: Global trends and determinants of prevalence, safety and acceptability [PDF]. World Health Organization, 2007 [cit. 2009-03-04]. Dostupné online. 

Související články

Externí odkazy