Svatý Blažej: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Idioma-bot (diskuse | příspěvky)
m r2.6.3) (robot přidal: gn:Blas Marangatu
oprava textu požehnání
Řádek 29: Řádek 29:
Text:
Text:


''Na přímluvu sv. Blažeje, biskupa a mučedníka, Pán chrání od všech nemocí [[duše]] i [[tělo (anatomie)|těla]] a dá ti své požehnání.''
''Na přímluvu sv. Blažeje, biskupa a mučedníka ochraňujBůh od nemocí krčních i všelikého jiného zla. Ve jménu Otce i Syna i Ducha svatého. Amen.''


== Literatura ==
== Literatura ==

Verze z 4. 2. 2011, 21:02

Šablona:Infobox světec

Svatý Blažej († 316) je světec katolické církve, biskup a mučedník, dle tradice ochránce při onemocnění krku a uší.

Život

Blažej byl biskupem v Sebaste v Arménii (rok jeho narození není znám), což je dnešní SivasTurecku. Za císaře Lucinia podstoupil mučednickou smrt roku 316. Jeho úcta se rozšířila po celé církvi, ale více o jeho životě známo není. O věrohodnosti četných legend z jeho života panují pochybnosti.

Svatoblažejské požehnání

Svatý Blažej je uctíván ve východnízápadní církvi jako patron a přímluvce proti nemocem. V den jeho liturgické památky – 3. února se v kostelích udílí tzv. svatoblažejské požehnání.

Text:

Na přímluvu sv. Blažeje, biskupa a mučedníka ochraňuj tě Bůh od nemocí krčních i všelikého jiného zla. Ve jménu Otce i Syna i Ducha svatého. Amen.

Literatura

  • SCHAUBER, Vera; SCHINDLER, Hanns Michael. Rok se svatými. 2. vyd. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 1997. 702 s. ISBN 80-7192-304-4. 
Epizoda z Blažejova života, 13. století, Francie

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Svatý Blažej na Wikimedia Commons Šablona:Pahýl - světec