Kino: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m prolinky, drobné upřesnění (vsupenky nemusí být v každém kině, mohou zde být např. turnikety)
Carnby (diskuse | příspěvky)
mBez shrnutí editace
Řádek 77: Řádek 77:
[[io:Cinemo]]
[[io:Cinemo]]
[[is:Kvikmyndahús]]
[[is:Kvikmyndahús]]
[[it:Cinema-teatro]]
[[it:Sala cinematografica]]
[[ja:映画館]]
[[ja:映画館]]
[[ko:영화관]]
[[ko:영화관]]

Verze z 26. 10. 2010, 08:57

Předsálí moderního kina v Budapešti

Kino je místo (obvykle budova), které je určeno k hromadnému sledování filmových představení. Filmový projektor, který je umístěn vzadu v projekční kabině, promítá film na plátno, které je umístěno vpředu před hledištěm. Do hlediště se běžný divák dostane teprve po zaplacení vstupného, obvykle až po zakoupení vstupenky.

Název / Pojmenování

Název kino je odvozen z řeckého kinēma (pohyb) a graf (záznam, z grafō = píši). Starší označení biograf pochází z řeckého bios (život, bio- = životo-)[1]. Původní název byl kinematograf (čili záznam pohybu) nebo biograf (záznam života), v hovorové řeči došlo ke zkrácení na kino (bio v období první republiky), ve slangové řeči na biák. Od výše uvedených slov je také odvozeno označení pro klasický fotografický materiál nazývaný kinofilm. Kino s více sály nazýváme multikino.

Letní kino

Termínem letní kino označujeme specializované kino, které není provozováno v zastřešeném sále, ale pod širým nebem, v zaštřešeném prostoru se zde z praktických důvodů obvykle nachází pouze promítací přístroj a sklad filmů. Vzhledem k tomu, že prostor není možné vytápět a zatemnit, bývá takovéto kino v provozu pouze během letních měsíců a pouze v pozdních večerních hodinách. Bývá proto zřizovánou např. ve velkých rekreačních oblastech, které jsou provozně vytížené pouze v létě.

Rekordy

Kino Pionier, Štětín, Polsko
  • Nejmenší kinosály jsou hned dva a oba se nachází v multikině Village Cinema Anděl. Mají kapacitu 24 míst. Zároveň jsou to sály, kde zaplatíte nejdražší vstupné.
  • Největší klasické kino s celoročním provozem je Velké kino ve Zlíně, které má kapacitu 940 diváků.
  • Největší plátno má z klasických kin pro širokoúhlý formát sál č. 5 v Palace Cinemas v Letňanech s plochou 139 m2. Větší plochu má plátno v Palace Cinemas Nový Smíchov, ale ne pokud se promítá klasicky v širokoúhlém formátu. Ještě větší je samozřejmě IMAX (600 m2), ale to není tak úplně klasické kino.
  • Nejlepší zvuk má sál č. 11 Village Cinemas Anděl, který má jako jediný zvukovou certifikaci THX.
  • Nejstarší na světě dosud fungující kino (hrající stále na jednom místě) je kino Pionier v polském Štětíně. Otevřeno bylo pod názvem Helios v roce 1909.[2]
  • Nejstarší v Česku dosud fungující kino (hrající stále na jednom místě) je kino Lucerna v Praze, které bylo rovněž otevřeno v roce 1909.[3]

Příklady

Související články

CHYBA: {{Wikislovník}} — Nespecifikovaný typ odkazu. Použijte některý z parametrů „heslo“, „kategorie“, „příloha“.

Reference

  1. HOLUB, Josef; LYER, Stanislav. Stručný etymologický slovník jazyka českého se zvláštním zřetelem ke slovům kulturním a cizím. Příprava vydání Ivan Luttener; redakce Jiřina Vitvarová, Milada Slaninová, Vladimír Kuchař. 3.. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1982. 528 s. 
  2. Najstarsze kino na świecie [online]. Szczecin.eu [cit. 2009-04-15]. Dostupné online. (polsky) 
  3. Kino Lucerna [online]. Festival.cz [cit. 2009-04-15]. Dostupné online. 
  4. http://www.usti-aussig.net/stavby/karta/nazev/7-cinoherni-studio