Teorie velkého třesku: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m Editace uživatele „89.24.5.81“ vrácena do předchozího stavu, jehož autorem je „Zipacna1“.
Bez shrnutí editace
Řádek 1: Řádek 1:
{{Infobox seriál
{{Infobox seriál
| nazev = The Big Bang Theory
| nazev = The Gang Bang Theory
| zanr = [[Sitcom]]
| zanr = [[Sitcom]]
| delka = 22 minut
| delka = 22 minut
Řádek 12: Řádek 12:
| sezony = 2
| sezony = 2
}}
}}
'''The Big Bang Theory''' (což lze prozatím neoficiálně přeložit jako ''Teorie Velkého třesku'') je [[Spojené státy americké|americká]] [[sitcom|situační komedie]] ze světa mladých [[Teoretická fyzika|teoretických fyziků]]. Dělá si legraci z jejich osobního života, stejně tak z [[nerd]]ovské [[Subkultura|subkultury]] současné americké mládeže, a staví je do opozice k obyčejným lidem, kteří jsou vykreslováni jako hloupí, leč šťastní a sociálně naplnění jedinci.
'''The Gang Bang Theory''' (což lze prozatím neoficiálně přeložit jako ''Teorie Velkého třesku'') je [[Spojené státy americké|americká]] [[sitcom|situační komedie]] ze světa mladých [[Teoretická fyzika|teoretických fyziků]]. Dělá si legraci z jejich osobního života, stejně tak z [[nerd]]ovské [[Subkultura|subkultury]] současné americké mládeže, a staví je do opozice k obyčejným lidem, kteří jsou vykreslováni jako hloupí, leč šťastní a sociálně naplnění jedinci.


Seriál tvoří a produkuje [[Chuck Lorre]] a [[Bill Prady]], pilotní díl režíroval [[James Burrows]].<ref name="FUTON1">{{cite web|title = ''The Big Bang Theory'' at The Futon Critic|url = http://www.thefutoncritic.com/showatch.aspx?id=big_bang_theory}}</ref> Měl premiéru 24. srpna 2007 na [[CBS]], je vysílán také v [[Kanada|Kanadě]] na stanici [[A-Channel]], [[India|Indii]] na [[Zee Cafe]] a [[Latinská Amerika|Latinské Americe]] na [[Warner Channel]]. Bude se vysílat také ve [[Spojené království|Velké Británii]] na [[Channel 4]] a v [[Austrálie|Austrálii]] na [[Nine Network]].<ref>http://the-big-bang-theory.com/story/116/Big+Bang+explodes+onto+Canadian+TV/</ref>
Seriál tvoří a produkuje [[Chuck Lorre]] a [[Bill Prady]], pilotní díl režíroval [[James Burrows]].<ref name="FUTON1">{{cite web|title = ''The Big Bang Theory'' at The Futon Critic|url = http://www.thefutoncritic.com/showatch.aspx?id=big_bang_theory}}</ref> Měl premiéru 24. srpna 2007 na [[CBS]], je vysílán také v [[Kanada|Kanadě]] na stanici [[A-Channel]], [[India|Indii]] na [[Zee Cafe]] a [[Latinská Amerika|Latinské Americe]] na [[Warner Channel]]. Bude se vysílat také ve [[Spojené království|Velké Británii]] na [[Channel 4]] a v [[Austrálie|Austrálii]] na [[Nine Network]].<ref>http://the-big-bang-theory.com/story/116/Big+Bang+explodes+onto+Canadian+TV/</ref>

Verze z 26. 10. 2008, 18:34

Šablona:Infobox seriál The Gang Bang Theory (což lze prozatím neoficiálně přeložit jako Teorie Velkého třesku) je americká situační komedie ze světa mladých teoretických fyziků. Dělá si legraci z jejich osobního života, stejně tak z nerdovské subkultury současné americké mládeže, a staví je do opozice k obyčejným lidem, kteří jsou vykreslováni jako hloupí, leč šťastní a sociálně naplnění jedinci.

Seriál tvoří a produkuje Chuck Lorre a Bill Prady, pilotní díl režíroval James Burrows.[1] Měl premiéru 24. srpna 2007 na CBS, je vysílán také v Kanadě na stanici A-Channel, Indii na Zee Cafe a Latinské Americe na Warner Channel. Bude se vysílat také ve Velké Británii na Channel 4 a v Austrálii na Nine Network.[2]

Produkování pořadu bylo v důsledku stávky scénáristů zastaveno 6. listopadu 2007[3]. 17. března 2008 bylo natáčení obnoveno a první série dokončena. Druhá série odstartovala 22. září 2008 epizodou „The Bad Fish Paradigm“. V září také vyšla první série seriálu na DVD.

Děj

Šablona:Spoiler

Leonard a Sheldon jsou mladí a úspěšní teoretičtí fyzikové, kteří spolu žijí v jednom bytě. Zajímají se o kvantovou mechaniku, teorii superstrun, scifi a fantasy. Jejich život se skládá z výpočtů nových vlastností elementárních částic a hraní hry Halo s dalšími dvěma vědci, Howardem (chlípným konstruktérem) a Rajeshem (plachým Indem).

Hned v prvním díle do jejich života vtrhne Penny, přitažlivá blondýnka, která přestože neví nic o Schrödingerově kočce, ani neumí klingonsky, Leonarda zaujme především tím, že je žena. Leonardova náklonost k ní diváky provází celou první sérií a je jednou z hlavních studnic situačního humoru.

Šablona:Endspoiler

Obsazení

Johnny Galecki jako Leonard

Hlavní hrdinové

Postava Herec
Leonard Leakey Hofstadter Johnny Galecki
Sheldon Cooper Jim Parsons
Penny Kaley Cuoco
Howard Wolowitz Simon Helberg
Rajesh Koothrappali Kunal Nayyar

Vedlejší postavy

Postava Herec
Leslie Winkle Sara Gilbert
Dr. Eric Gablehauser Mark Harelik

Epizody

Tento seriál nebyl zatím v České republice vysílán, proto nemá český název, a proto nejsou zatím vyplněny kolonky "Český název" a "ČR Premiéra".

1.série

# Název Český název US Premiéra ČR Premiéra Režie Prod. kód
1 Pilot 24. září 2007 James Burrows 101
Když se Sheldon a Leonard vrací ze spermobanky pro jedince s vysokým IQ, potkají svoji novou sousedku Penny, která se právě nastěhovala do bytu přes chodbu, a po chvilce váhání ji pozvou k sobě na jídlo. Leonardovi Penny ihned učaruje a i přes Sheldonovy nepatřičné poznámky se ji snaží co nejlépe poznat. Po chvíli ji nabídne i možnost vysprchovat se v jejich koupelně, neboť její sprcha je nefunkční. Na scénu poté přichází Howard a Rajesh, Sheldonovi a Leonardovi přátelé. Howard se ihned snaží sbalit Penny svými naučenými francozskými frázemi. Penny poté požádá Leonarda, zda by jí neprokázal laskavost a nezajel za jejím expřítelem pro její televizi, což však nekončí slavně (oba hlavní hrdinové přijdou o svoje kalhoty).
2 The Big Bran Hypothesis 1. říjen 2007 Mark Cendrowski 102
Penny požádá Leonarda, zda by za ni nevyzvedl nábytek, který jí mají dovézt, protože ona nebude doma. Sheldon s Leonardem poté přemýšlí, jak dostat těžkou krabici po schodech nahoru, a když se jim to konečně povede, zjistí, že Penny není tak pořádná, jak by se mohlo na první pohled zdát. Sheldon to kvůli jeho potřebě mít všechno seřazené a oštítkované nemůže vydržet a v noci se "vloupá" do Pennyina bytu, aby jí to ho trošku uklidil. Penny se však naštve a když ztropí scénu v Leonardově a Sheldonově bytě, ukáže se, že Sheldon není schopen poznat sarkasmus. Poté se však spor urovná, když se Leonard Penny omluví.
3 The Fuzzy Boots Corollary 8. říjen 2007 Mark Cendrowski 103
Zatímco Sheldon se raduje z ukořistění Asarothova meče, Leonard chce pozvat Penny na rande, avšak je mu to znemožněno přítomností jejího přítele. Leonard se tedy rozhodne, že musí na Penny zapomenout a najít si někoho "ze své ligy", a tak pozve na rande Leslie Winkel, svou spolupracovnici z laboratoře, která ale jeho nabídku odmítá, neboť při testovacím polibku nedošlo k patřičným biochemickým reakcím. Leonard poté upadá do deprese a nakonec opravdu pozve Penny na rande, ale bohužel pro něj to nevyzní jako nabídka na rande, a tak když se Penny ptá, kdy přijdou ostatní, omluví to tím, že Sheldon byl na kolonoskopii.
4 The Luminous Fish Effect 15. říjen 2007 Bob Koherr 104
Univerzita, na které Sheldon a Leonard provádějí své bádání, má nového šéfa, a tak je uspořádán večírek, na kterém se však Sheldon neudrží a nazve Dr. Erica Gablehausera, nového šéfa, idiotem, za což je později vyhozen. Leonard se snaží Sheldona přinutit, aby se šel Gablehauserovi omluvit, a získal tak zpět svou práci, ale Sheldon odmítne s tím, že má konečně čas provádět své pokusy (vylepšování chuti míchaných vajíček, fosforeskující rybičky, dokonce si pořídí i tkalcovský stav). Když si Leonard už neví rady, nastane čas zavolat Sheldonovu mámu, která vše po pár dnech vyřeší tím, že přinutí Sheldona, aby se šel omluvit.
5 The Hamburger Postulate 22. říjen 2007 Andrew D. Weyman 105
Po scéně, kdy čtyři fyzikové rekonstruují bitvu u Gettysburgu přímo v restauraci, kde Penny pracuje, nabídne Leslie Winkel Leonardovi, jestli by se nechtěl přidat k jejich smyčcovému kvartetu, neboť dva jejich členové museli kvarteto opustit kvůli problémům s radiací. Leonard přijme, což vyústí k "fyzikálnímu" svádění ze strany Leslie, které neskončí ničím jiným než sexem. Když se však Leonard další den v laboratoři hlásí k Leslie, je mu sděleno, že to byla jen jednorázová záležitost.
6 The Middle-Earth Paradigm 29. říjen 2007 Mark Cendrowski 106
Penny pořádá Halloweenskou párty, na kterou jsou pozváni všichni čtyři fyzikové. Stane se však, že se všichni převléknou za Flashe, a tak nastane čas pro záložní kostýmy. Na párty se dostaví už pět minut po začátku, za což u Penny nesklidí velký úspěch. Na párty poté snaží seznámit s Pennyinými příteli, ale moc jim to nejde a nepomáhá jim v tom ani Sheldon, který se všem snaží vysvětlovat, že je skutečně převlečen za Dopplerův jev. Poté dojde k menšímu konfliktu Leonarda s Pennyiným expřítelem, kvůli němuž Leonard a Sheldon raději párty opustí. Když ráno po akci hledají Rajesje, vyjde najevo, že na párty i přes jeho neschopnost mluvit s opačným pohlavím sbalil holku a vyspal se s ní.
7 The Dumpling Paradox 5. listopad 2007 Mark Cendrowski 107
Do města přijíždí Pennyina "kamarádka" Christy, kterou však Penny nemá zrovna v lásce, a tak požádá Leonarda, zda by u nich nemohla přespat. Howard ihned využije toho, že Christy se vyspí s každým, kdo s ní bude chodit na nákupy, a s Christy se sblíží. Sheldon, Leonard a Rajesh poté řeší zdánlivě neřešitelné problémy způsobené Howardovou nepřítomností, například problém v čínské restaurace při objednávání. Poté, co se Christy pohádá s Howardovou matkou, je stabilita vesmíru obnovena a fyzikové mohou pokračovat ve své "Halo night".
8 The Grasshopper Experiment 12. listopad 2007 Ted Wass 108
9 The Cooper-Hofstadter Polarization 17. březen 2008 Joel Murray 109
10 The Loobenfeld Decay 24. březen 2008 Mark Cendrowski 110
11 The Pancake Batter Anomaly 31. březen 2008 Mark Cendrowski 111
12 The Jerusalem Duality 14. duben 2008 Mark Cendrowski 112
13 The Bat Jar Conjecture 21. duben 2008 Mark Cendrowski 113
14 The Nerdvana Annihilation 28. duben 2008 Mark Cendrowski 114
Leonard koupí přes internet rekvizitu stroje času z filmu Stroj času. Původně však předpokládal, že se jedná o miniaturu, ovšem stroj času je v životní velikosti. Při stěhování do bytu se nemůže Penny dostat do zaměstnání, a vynadá Leonardovi i ostatním, že se chovají jako děti. Leonard na to reaguje tak, že se hodlá zbavit nejen stroje času, ale všeho co v životě shromáždil. Figurky, komiksy, modely... všechno musí pryč. V podstatě to dělá kvůli Penny, takže když zjistí že ta má novou známost, rozhodne se vrátit zpět ke své "přirozenosti".
15 The Porkchop Indeterminacy 5. květen 2008 Mark Cendrowski 115
Do města přijíždí Sheldonova sestra Missy. Je velmi atraktivní, a tak se o ní Howard, Rajesh a dokonce i Leonard dohadují. Poté co Sheldon zjistí, že v Missy se může skrývat potenciál pro vytvoření dalšího génia, možná takzvaného "Sheldona 2.0", rozhodne se, že sám najde partnera, se kterým se bude reprodukovat. To se ovšem setkává s nepochopením u Missy.
16 The Peanut Reaction 12. květen 2008 Mark Cendrowski 116
17 The Tangerine Factor 19. květen 2008 Mark Cendrowski 117

2. série

# Název Český název US Premiéra ČR Premiéra Režie Prod. kód
1 The Bad Fish Paradigm 22. září 2008 Mark Cendrowski 201
Leonard má rande s Penny, ale poté co přijdou domů, obeznámí ho jeho přátelé se situací z jejich pohledu. Podle nich Penny nebyla spokojená, a jejich "vztah" se blíží konci. Penny se svěří Sheldonovi, že musela Leonardovi lhát o svém vzdělání, aby jí ten nepovažoval za nevzdělance. Sheldon je velmi deprimován tím, že musí udržet Pennino tajemství, o které neměl vůbec zájem, a aby se neprořekl, stěhuje se dokonce pryč z bytu. Leonard se nakonec s Penny rozchází, protože jí dá neopatrně najevo, že asi nevzdělanec opravdu je.
2 The Codpiece Topology 29. září 2008 Mark Cendrowski 202
Leonard, Sheldon, Howard a Rajesh se účastní historického festivalu. Sheldon poukazuje na jeho zápory, jako třeba historické nepřesnosti. Penny už má nového přítele, a tak Leonard neváhá, a začne také rozhazovat sítě. Kolegyně Leslie Winkelová se sama nabídne, že by s ním chodila, ale po několika dnech se rozejdou kvůli rozdílným názorům na vznik vesmíru.
3 The Barbarian Sublimation 6. říjen 2008 Mark Cendrowski 203
Penny má špatné období. Když čeká u Sheldona na zámečníka, který by jí jí otevřel její byt jenž odemykala klíčem od auta, všimne si on-line hry kterou hraje. Jednou to zkusí, a náhle se z ní stává závislák. Navštěvuje Sheldona s prosbou o pomoc nejen ve dne, ale i v noci, a telefonuje mu i do zaměstnání. Sheldon už neví jak se Penny zbavit. Zkouší jí sehnat nějakou známost, nejprve v institutu, později i v seznamce přes internet. Nic však nevyjde. Penny je závislá na hře Age of Conan.
4 The Griffin Equivalency 13. říjen 2008 Mark Cendrowski 204
Zvláštní host: Charlie Sheen

Poté co Raj objeví malou planetku, je mu oznámeno, že o něm bude psáno v časopise People. Z počátku to bere radostně, ale skromně. Ovšem poté, co je mu nabídnuta nová kancelář a asistent, začne být namyšlený a pozve Penny na večírek u příležitosti vydání článku o něm. Penny přijímá, protože ostatní jít nechtějí, čehož možná později lituje. Raj o ní v opilosti totiž mluví před svými rodiči jako o své dívce. Dochází to dokonce tak daleko, že Sheldon přemýšlí o novém, robotickém příteli, který by doplňoval jejich kvarteto.

5 The Euclid Alternative 20. říjen 2008 Mark Cendrowski 205
Leonard musí pracovat týden v noci, aby mohl používat univerzitní přístroj. Sheldon se ale nemá jak dostat do práce. Řídit neumí, a z autobusu ho vyhodili. Proto chodí za kamarády aby ho odvezli do práce, z práce, do obchodu z komiksy, vrátit povlečení s motivem Hvězdných válek... Ale počase začne každému lézt na nervy, a tak se dohodnou, že si musí Sheldon udělat řidičský průkaz. To ovšem nebude tak jednoduché, protože..., protože je to Sheldon.
6 The Cooper-Nowitzki Theorem 3. listopad 2008 Mark Cendrowski 206

Zdroje

  1. The Big Bang Theory at The Futon Critic [online]. Dostupné online. 
  2. http://the-big-bang-theory.com/story/116/Big+Bang+explodes+onto+Canadian+TV/
  3. Production Stops on at least 6 Sitcoms [online]. [cit. 2007-11-06]. Dostupné online. 

Externí odkazy