Motorový vůz 810: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m + commonscat
Úprava modernizací.
Řádek 21: Řádek 21:
Motorový vůz je koncipován jako čelní s ovládáním z jednoho stanoviště. V současné době se ve [[Vagónka Studénka|vagónce Studénka]] začínají vyrábět prototypy dvoučlánkových motorových vozů ve složení řídící vůz a motorový vůz, kde na konečné stanici strojvedoucí přejde z jednoho čela vlaku na druhý a provede jízdu odtud. Maximální provozní [[rychlost]] je 80 km/h, konstrukční rychlost je 100 km/h.
Motorový vůz je koncipován jako čelní s ovládáním z jednoho stanoviště. V současné době se ve [[Vagónka Studénka|vagónce Studénka]] začínají vyrábět prototypy dvoučlánkových motorových vozů ve složení řídící vůz a motorový vůz, kde na konečné stanici strojvedoucí přejde z jednoho čela vlaku na druhý a provede jízdu odtud. Maximální provozní [[rychlost]] je 80 km/h, konstrukční rychlost je 100 km/h.


Dva vozy ČD této řady byly modernizovány na řadu [[Motorový vůz 811|811]]), jeden vůz na řadu [[Motorový vůz 812|812]]. Od roku 2005 pak firma Pars nova pro České dráhy sériově modernizuje tyto vozy na dvoudílné [[motorový vůz 814|motorové vozy 814]]. Modernizace těchto vozů probíhají i na Slovensku a to na řadu 812, která však není shodná s českou řadou 812. Na Slovensku také existují také vozy řady 811, které vznikly přestavbou z přívesných vozů 010/Baafx/Btax.
Dva vozy ČD této řady byly modernizovány na řadu [[Motorový vůz 811|811]]), jeden vůz na řadu [[Motorový vůz 812|812]]. Od roku 2005 pak firma Pars nova pro České dráhy sériově modernizuje tyto vozy na dvoudílné nebo trojdílné [[motorový vůz 814|motorové vozy 814]]. Modernizace těchto vozů probíhaly i na Slovensku a to na řadu 812, která však není shodná s českou řadou 812. Na Slovensku také existují také vozy řady 811, které vznikly přestavbou převážně z přívesných vozů 011/Baafx/Btax ZSSK (víceméně shodné s vozy 010 ČD), ale také z vozů 810 či jako novostavba ze skříní a součástí dodaných [[MSV Studénka]].


Prakticky stejný základ konstrukce má přípojný vůz řady 010. Je vybaven nezávislým naftovým topením s velkým výfukem sklopeným k zemi, který i po kratším zastavení zanechával typické vytavené díry ve sněhu. Několik kusů bylo zmodernizováno v nízkopodlažním provedení. Nyní se modernizují v závodu Pars Nova v [[Šumperk|Šumperku]] na řadu 814. Tyto soupravy se též nazývají Regionovy.
Prakticky stejný základ konstrukce má přípojný vůz řady 010. Je vybaven nezávislým naftovým topením s velkým výfukem sklopeným k zemi, který i po kratším zastavení zanechával typické vytavené díry ve sněhu. Několik kusů bylo zmodernizováno v nízkopodlažním provedení. Nyní se modernizují v závodu Pars Nova v [[Šumperk|Šumperku]] na řídící vozy řady 914, případně vložené vozy řady 014.
V současné době jezdí téměř ve všech krajích v České Republice.
{{commonscat|ČD Class 810|Motorový vůz 810}}
{{commonscat|ČD Class 810|Motorový vůz 810}}
[[Image:Motorovy vuz 810.jpg|thumb|left|300px|Souprava motorových vozů 810 a přívěsných vozů 010]]
[[Image:Motorovy vuz 810.jpg|thumb|left|300px|Souprava motorových vozů 810 a přívěsných vozů 010]]

Verze z 29. 3. 2008, 23:30

Šablona:Motorový vůz

Motorový vůz řady 810 je českým nejrozšířenějším motorovým vozem. Z výroby byl vybaven motorem Liaz s automatickou hydromechanickou převodovkou pohánějící jednu nápravu. Uvnitř je 55 míst k sezení v jediném oddílu druhé nekuřácké třídy, prostor pro cestující může být vytápěn nezávislým generátorem či odpadním teplem z chladiče motoru. Kvůli škrtům v rozpočtu byl vůz vybaven pouze jednoduchými skly, ačkoliv rám je připraven na dvojité okno. To v zimních měsících způsobuje srážení vody na skle, která stéká po stěnách či po stolečku, při delším odstavení vagónu zamrzne. Po málo udržované trati vůz typicky drkocá (jako všechny ostatní dvouosé vagóny) a má svůj vlastní charakter jízdy.

Vozy jsou vybaveny spojovací zásuvkou, v případě připojení více motorových vozů lze soupravu ovládat z jednoho stanoviště. Díky tomu je možné pneumaticky zavírat vnější dveře celého vlaku. Motorový vůz je koncipován jako čelní s ovládáním z jednoho stanoviště. V současné době se ve vagónce Studénka začínají vyrábět prototypy dvoučlánkových motorových vozů ve složení řídící vůz a motorový vůz, kde na konečné stanici strojvedoucí přejde z jednoho čela vlaku na druhý a provede jízdu odtud. Maximální provozní rychlost je 80 km/h, konstrukční rychlost je 100 km/h.

Dva vozy ČD této řady byly modernizovány na řadu 811), jeden vůz na řadu 812. Od roku 2005 pak firma Pars nova pro České dráhy sériově modernizuje tyto vozy na dvoudílné nebo trojdílné motorové vozy 814. Modernizace těchto vozů probíhaly i na Slovensku a to na řadu 812, která však není shodná s českou řadou 812. Na Slovensku také existují také vozy řady 811, které vznikly přestavbou převážně z přívesných vozů 011/Baafx/Btax ZSSK (víceméně shodné s vozy 010 ČD), ale také z vozů 810 či jako novostavba ze skříní a součástí dodaných MSV Studénka.

Prakticky stejný základ konstrukce má přípojný vůz řady 010. Je vybaven nezávislým naftovým topením s velkým výfukem sklopeným k zemi, který i po kratším zastavení zanechával typické vytavené díry ve sněhu. Několik kusů bylo zmodernizováno v nízkopodlažním provedení. Nyní se modernizují v závodu Pars Nova v Šumperku na řídící vozy řady 914, případně vložené vozy řady 014. Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Motorový vůz 810 na Wikimedia Commons

Souprava motorových vozů 810 a přívěsných vozů 010

Šablona:Železniční pahýl